Alt du trenger å vite om Coronavirus

Av, Martin, Felix, Tarjei, Ludvig

Hva er dette viruset

Det nye coronaviruset, ble oppdaget i fjor i slutten av desember. Viruset kalles covid-19. Det nye viruset ble først oppdaget i byen Wuhan i Kina, som ligger vest for Shanghai. Viruset kan gi luftveisinfeksjoner hos mennesker, men i mange tilfeller har det bare gitt milde sykdommer. Det har også gitt alvorlige tilfeller av sykdom det er til og med rapportertdødsfall. Forskere og journalister sier at viruset kan ha blitt smittet fra dyr til mennesker på et fiskemarked i Kina. Mennesker med dette viruset, kan smitte tilfeldige personer på gaten eller på butikken. De har nå begynt med å dele ut gassmasker og masker i Kina, for å ikke smitte andre eller bli smittet av det nye coronaviruset.

Hva ville ha skjedd hvis Norge hadde blitt smittet av Corona

Forskere har slått alarm på grunn av det nyoppdagete lungeviruset som har begynt å spre seg i Kina. Det nye viruset ligner på sin bror SARS, som i 2002–2003 tok livet av 650 mennesker i Kina og Hongkong. Det ble ikke påvist tilfeller i Skandinavia under epidemien.

Kan nå hele verden

Det nye coronaviruset har muligheten til å nå hele verden.

Minst 15 helsearbeidere i Wuhan er blant de smittede, opplyser lokale myndigheter. For at viruset ikke skal spres for fort, har det sengt ned mange byer i kina. Vi snakker nok om over minst 60 millioner mennesker. Forskerehar anslått at Corona viruset smitter opp til 50 tusen mennesker hver eneste dag, som betyr at det blir større sjanse for at viruset spres ut i andre land hver enestedag.

Det finnes ingen legemidler eller vaksine mot det nye coronaviruset.

Siden slutten av desember har et nytt virus begynt å spre seg i Kina. Viruset tilhører Corona-familien, men det har ikke blitt oppdaget før nå. Noen symptomer er infeksjon i luftveiene, feber, sår hals eller hoste. I mer alvorlige tilfeller kan man oppleve pustevansker eller lungebetennelse.

Er det dødelig?

Forskere mener det er for tidlig å anslå hvor dødelig viruset er, men på onsdag 12 februar ble 1399 mennesker rapportert døde.

Viruset har en genetisk kode i likehet med SARS-viruset. Sars-viruset har en dødelighetsprosent på rundt 35%. I forhold til det nye viruset som foreløpig har en dødelighetsprosentpå 4%.

Det er veldig mange som har coronavirussom ikke vet det siden de kan tro at de har influensa og er ikke så syke etter som at de har sterke immunforsvar.

Noe mange ikke vet om mange av de somhar død av coronavirus er at de har en annen sykdom som Asma. Grunnen til at media ikke rapportere om det er at det ville ha gått imot personverns loven.

Hvordan smitter viruset?

De fleste av de smittede personene har hatt noen form av kontakt til byen Wuhan, sentralt i Kina. Sykdommen smitter mellom mennesker og det blir sendt smittede og smitte til helsepersonell, forsknings senter og andre nærkontakter. Det rapporteres hele tiden flere smittede personer og spor av Corona viruset i andre kinesiske byer og til og med andre land, som Italia, USA, Canada, Australia, Tyskland, Japan og Norge. 30 januar 2020 erklærte WHO utbruddet som en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse. Somvi nevnte tidligere i teksten har forskere sagt at det blir omtrent smittet, nesten 50 tusen nye mennesker hverdag i kina.

Coronavirus i kina

Coronaviruset startet i Wuhan i Hubei, Wuhan er den størstbyen i provinsen Hubei og der bor litt mer en 11 millioner folk der. Nesten hele Hubei har blitt satt i karatene siden ca. 57 millioner folk har blitt satt i karantene av de 59 millioner innbyggere i Hubei. I Hubei har mer enn 30.000 innbyggere har fått Corona viruset.

Spanskesyken

Det har vært store epidemier i 1720, 1820, 1920 og nå i 2020. spanskesyken som var den dødeligste av dem (vi vet ikke hvor mange som vil dø av Corona) drepte folk fra 1918-1920. spanskesyken som er en type fugle influensa smittet rundt 500 millioner mennesker,

SARS

Sykdommen SARS har mange likheter mellom seg og Corona. Begge sykdommene er en alvorlig luftveissykdom og mange andre like symptomer. SARS spredte seg fra Sør-Kina til Hong Kong, Taiwan, Singapore og Canada.Heldigvis ble ingen smittet i Skandinavia. I 2003 døde omtrent 774 mennesker, men det har død 1300 mennesker av Corona.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *