Snø, hvor er du?

Kjent syn.

Vi har alle et forhold til snø. Du er kanskje en av de som synes vinterværet er tungt, kaldt og slitsomt. Eller er du kanskje den som elsker å gå ut i naturen og kose deg med vinteraktiviteter og en varm kopp med kakao. Om du liker snø eller ikke, vi kan vel alle være enige om at en mellomting ikke er noe særlig.


En ting vi alle har lagt merke til, er at det regner. I februar! Er det vår skyld? 

Snø er både positivt og negativt. Snøvær kan være et slit. Bort med sommerklærne, inn med flere lag med ull. Ull som klør. På med store, tunge vinterstøvler som subber i skitten slush. Sykkelen låses inn for sesongen. Det er kaldt. Hvis man skal tilbringe tid i byen er snø helt grusomt.  

Allikevel er det, i mine øyne, flere positive sider ved snø. Man slipper å bruke solkrem, selv om det er sol. Ja for sol, det har vi! Vi er alle kjent med vinterdager med blå himmel. Solskinn på fjellet, i skiløypa, i bakken og i parken i nærheten av deg. Det kan være vakkert og fantastisk. Er det en ting man ikke må glemme, så er det at sommeren ikke hadde vært like deilig hvis man ikke hadde hatt en kald vinter i forveien.  Her sitter jeg å dagdrømmer om noe som ikke kommer til å skje.

Vinteren 2020 blir dessverre en våt vinter. Alle værvarsler peker i den retningen at det vil bli en mild vinter i store deler av landet, helt fram til mars. Ene dagen snør det, andre dager regner det. Dette kan være et tegn på klimaendringer.  

Mange sier at vintere før i tiden også var vekslende. Det har det vært i alle år, men ikke så ofte som nå. I forrige århundre var hvert 50. Vinter våt. Nå har det skjedd en drastisk endring. I nær framtid forventes det at vi får svært våte vintre hvert åttende år, sier forskerne Tim Palmer ved European Centre for medium-Range Weather Forecast i England og Jouni Raisanen ved det svenske meteorologiske og hydrologiske instituttet i Norrköping, ifølge Aftenposten.  

Klimaforskere har forsket på hva CO2-utslipp vil gjøre med vintre i fremtiden. Det viser seg at om vi fortsetter med våre utslipp, vil vinterdagene krympe for hvert år. Helt til vi ikke har en lenger. Har du lyst på en åtte måneder lang høst? Om kun kort tid, skjer dette. Vi kan ikke skylde på værgudene lenger. Tenk på dette neste gang du kaster søppel på bakken, eller neste gang du storhandler. Å stå litt ekstra lenge i dusjen, kan bidra til en kortere vinter.  

Enten om du liker snø eller ikke; Norge er vinter, vinter er oss. Uansett om du er fra Spania, Kina eller Brasil, tenker du mest sannsynlig på Norge som et land fult av snø. De tenker sikkert at nordmenn går på ski hele året. Så Norge er vinter, vinter er oss. 

En ting jeg håper alle ønsker, er en vinter uten regn og is. Snør det, ikke sitt inne, kom deg ut og gjør det vinteren har å tilby! Vi må være takknemlige for den snøen vi har, for det kan bli den siste på en stund. Været kan ikke ombestemme seg. Vi må bestemme oss. For selve symbolet på Norge, kan vi miste før vi vet ordet av det. Det er alltid en mulighet for endring. Hvis det skjer nå! 

Dælen, Marte. (08.01.2020). Så mye mindre snø blir det om 30 år. VG.no. Hentet fra: https://forskning.no/vaer-og-vind/sa-mye-mindre-sno-blir-det-om-30-ar/1618071 

NTB. (02.01.2020). Klimaforsker spår en mild vinter i Norge. Forskning.no. Hentet fra: https://forskning.no/klima-ntb/klimaforsker-spar-en-mild-vinter-i-norge/1615701 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *