Hva er et virus? Her er forklaringen.

Lite visste vi at et virus kunne påvirke så mye. I store deler av verden lever det mennesker i karantene, i frykt, i usikkerhet eller med smitte. Om du vil eller ikke, så har og vil Koronaviruset påvirke livet ditt. Men hva er egentlig et virus?

Virus er bittesmå mikroorganismer. De er så små at de fleste bare kan ses gjennom elektronmikroskop, som kan forstørre mer enn 200 000 ganger. Et virus består for det meste av et arvestoff som kan være enkelttrådet/dobbelttrådet (RNA/DNA). DNA er satt sammen av basene, A, T, C og G, mens RNA er satt sammen av A, U, C og G. Arvestoffet er plassert inni en kapsel som kalles Kapsid. Utenfor Kapsiden har cellen proteinpigger. Kort forklart er virus en liten dose arvestoff pakket inn i en masse proteiner. Virus er uten evne til å bevege seg, formere seg og kommer de i kontakt med en passende plante, dyr, bakterie eller menneske aktiveres de og kan gjøre mye skade. Virus har forårsaket sykdommer som blant annet Ebola, HIV og nå COVID-19 (også kjent som Koronaviruset). 


Virus formerer seg

Nærmere forklaring:

Virus er avhengig av en vertscelle for å kunne formere seg. En vertscelle er en celle som viruset kan binde seg til, og ta kontroll over. Et virus kan formere seg på to ulike måter, ved hjelp av en lytisk eller en lysogensyklus.

Er virus en levende organisme?

Et virus kan ikke kalles for en levende organisme, fordi den ikke kan leve et uavhengig liv. Virus kan verken ta til seg næring, formere seg eller bevege seg på egenhånd. Kriterier som er brukt for å definere det som er levende er metabolisme, reproduksjon og evolusjon. Metabolisme går ut på at alt levende har et stoffskifte. Stoffskifte er kroppens energibalanse. Får å bli definert som en levende organisme må man ha evnen til å reprodusere, altså må man kunne formere seg, lage barn. Siste kriteriet er at man må ha vært gjennom evolusjon. Det vil si at det må ha evnen til å tilpasse seg sitt eget miljø over tid gjennom evolusjon via naturlig utvalg. Naturlig utvalg går ut på at organismen må ha en egen oppskrift, DNA, som kan endre seg fra generasjon til generasjon. Dette må skje for at organismen får tilpasset seg miljøer. Viruset oppfyller bare det ene kriteriet, reproduksjon, men med hjelp av en vertscelle. Siden virus ikke er levende, virker ikke antibiotika eller andre vanlige legemidler på dem. 

Virus smitter gjennom kroppsvæske

En liten dråpe er alt som trengs for å gjøre deg syk. Viruset gjør at man enten hoster, kaster opp eller får diaré. På denne måten klarer viruset å komme seg over til neste kropp, og gjøre det samme der.

Virus går gjennom mutasjon

Virus kan gå gjennom noe som heter mutasjon. Når virus lager kopier av seg selv, kan det hende at noen få av kopiene blir litt annerledes enn det opprinnelige viruset. Noen ganger slutter disse virusene å virke, mens andre ganger kan noen av de feilproduserte virusene fungere helt fint. Det kan også i noen tilfeller føre til et helt nytt virus. Derfor er det flere forskjellige utgaver av et virus.  

Evolusjon Menneskets - Gratis bilde på Pixabay

Mennesker har blitt til ved mutasjon. Noen ganger ble organismer feilprodusert. Noen ganger hendte det at den feilproduserte organismen klarte seg bedre enn den opprinnelige organismen. Gjennom mutasjon og naturlig utvelgelse har bakterieceller blitt til mennesker som vi er den dag i dag. Charles Darwin var den første som oppdaget mutasjon.  

Virus er en ikke levende organisme som gjør at mennesker bli syke. Virus er helt avhengig av andre organismer for å kunne fungere og formere seg. Det smitter gjennom kroppsvæske, og det kan ramme både eldre og yngre, mildt og hardt. Virus er overalt, så vask hendene!

Kilder:

Merete Hannisdal og Jon Haugan  (2008). Eureka 10, side 152 – 159 

Ingrid Spilde. (2012). Virus- dødt eller levende? Forskning.no. Hentet fra: https://forskning.no/biologi-virus/virus–dodt-eller-levende/682552 

Influensa.  (2018). Norges Idrettshøyskole . Hentet fra: https://nhi.no/sykdommer/infeksjoner/virusinfeksjoner/influensa/ 

Kristin Bøhle. (2019, 17.06). Formeiring av virus. Ndla.no. Hentet fra: https://ndla.no/subjects/subject:42/topic:1:77161/topic:1:188507/resource:1:137845 

NRK Skole. (2020). Hva er et virus? Hentet fra: https://www.nrk.no/video/193573

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *