Slik kan du hjelpe Ukraina

Av Emilie, Sofie og Julie 9A

Mange som ønsker å sende hjelp til Ukraina, velger å sende klær og utstyr. Innsats for andre på Ris hadde tenkt å starte klesinnsamling, men ombestemte seg da de fikk høre om de enorme kleshaugene på grenseovergangene

Store hauger blokkerer grenseovergangene.

I nesten tre uker nå så har Ukraina vært under den russiske beleiring. Helt siden invasjonen, har flere millioner sivile ukrainere blitt satt på flukt. De angriper fra mange kanter, og de har skutt opp kraftige raketter. Angrepene til Putin stopper ikke, imens han forsetter å presse mer og mer inn på Ukraina sitt territorium. Flere tusen har dødd, og som følge er befolkningen i konstant fare og eksponering.

Nå som hele verden har blitt klar over situasjonen i Ukraina er det mange som ønsker å hjelpe, men alt er ikke like vellykket. Overalt har det blitt startet innsamlinger for å hjelpe flykninger i Ukraina. De samler inn klær, sko, mat, leker osv. Givergleden er mye større enn forventet.

– Vi har fått inn 15 ganger mer enn vi regnet med. Nå trenger vi penger til å leie biler, kjøpe diesel og hyre inn sjåfører. Sier frivillig Svein Erik Jacobsen i Bodø.

Kaisa Mielnicka (32) hjelper til med å organisere innsamlinger for de Ukrainske flykningene. Hun beskriver hele konflikten mellom Ukraina og Russland som surrealistisk.

-Det er det miste vi kan gjøre, sier hun.

 Vi ser nå er at dette ikke er til hjelp for flyktningene. Vi mangler rett og slett mottaksapparater. I stedet for å nå de trengende, blir varene liggende på grenseovergangene til Ukrainas naboland. Her blir de liggende ute og råtne, maten blir ødelagt og ingenting er beskyttet mot regn og annet vær.

Varene hoper seg opp og skaper store problemer for fartøy som skal ta seg over grensen. De enorme mengdene med varer gjør at hele den 13 kilometer lange strekningen fra Przemyśl til Medyka er merket rødt på google maps og det vil ta omtrent en halvtime å tilbakelegge strekningen. Dette tilsvarer en fart på cirka 26 kilometer i timen.                                                                                 

Flyktningene trenger heller ikke flere ting i det de krysser grensen. De fleste har tatt med seg så mye de kan bære, og har allerede armene fulle.

-det er ikke alle innsamlingsaksjoner som fører til forsøpling. Flere har egne avtaler med mottakssentre i grenseområdene og i Ukraina. Det varierer fra aksjon til aksjon, påpeker NRK

.

Slik kan du hjelpe flykningene og befolkningen i Ukraina

Istedenfor å donere klær eller andre lignende, kan du heller gi penger til organisasjoner som har en plan for hvordan de skal hjelpe til. Disse organisasjonene har også plikt til å rapportere hvordan pengene brukes. Gode organisasjoner som du kan donere til er for eksempel  SOS barnebyer og UNICEF. SOS barnebyer sier selv at de mobiliserer Ukraina og de nærmeste landene rundt. De fokuserer også på å gi vann, mat og hjelp til å behandle eller hjelpe til mot traumer. Unicef er en global veldedighetsorganisasjon som jobber for barn sin velferd, ernæring, å gi vann, utdanning og helsetjenester.

Les mer her: Dagbladet

-Den beste hjelpen er å gi penger til lokale hjelpeorganisasjoner, som Ukrainske Røde Kors, sier norske Shirin Tinnesand.

Hun har lang erfaring med å koordinere flyktningarbeid i Moria-leiren i hellas, og vet derfor hva som lønner seg og er nyttig. Røde kors driver med humanitære tjenester, som å hjelpe flyktninger til å trene opp leger.

Det er ventet at det vil komme mange ukrainske flykninger til Norge i tiden fremover. Kommunene i Norge sier at vi har kapasitet til å ta inn 22 000 flykninger. Vi har ikke oversikt over hvor mange som vil komme og hvor de vil bli bosatt. Mange har åpnet hjemmene sine, men foreløpig vil flykninger som ikke er registrert bli sett på som turister uten rettigheter og da vil det ikke hjelpe med åpne hjem. Dette er et problem vi må finne en løsning på før ukrainere begynner å ankomme landet.

Kilder:

https://www.ao.no/stor-mobilisering-i-oslo-for-innsamling-til-krigsofre-kasia-det-er-det-minste-jeg-kan-gjore/s/5-128-266359

https://www.dagbladet.no/nyheter/slik-kan-du-hjelpe-ukraina/75496962

https://www.nrk.no/nordland/klaer-til-flyktninger-fra-ukraina-ender-i-soppelhauger-1.15873690

https://www.timeout.com/news/18-ways-you-can-help-the-people-of-ukraine-right-now-031522

https://www.imdi.no/ukraina/informasjon-til-kommunene-om-bosetting-av-ukrainske-flyktninger/

https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/L5Gn8p/mangler-fremdeles-regelverk-for-flyktninger-i-private-hjem