Save the cat: malen for alle film-manus 

Har du noen gang sett en film, og på forhånd visst hva som skulle skje? Har du noen gang sett en film, og lagt merke til at den er nesten helt lik en annen film som du har sett? Det er fordi omtrent alle Hollywood-filmer følger en helt lik disposisjon.

Disposisjonen som blir brukt heter “Save The Cat”, og var opprinnelig skrevet som en beskrivelse av hvordan filmer ofte er, men i senere år har filmer ofte fulgt det tett, nærmest som et manus. Save the Cat brukes veldig ofte både fra Helter sin side og fra fiender sin side. Under er det et eksempel der det er brukt fra fienden sin side. 

Disposisjon Avengers: Infinity War 
Save the cat begynner med et åpningsbilde, bare de første bildene man ser i filmen. Thanos angriper det åsgardiske skipet 
Etter det blir temaet for filmen oppgitt. Her finner man ut hva den skal handle om. Tema oppgitt: Thanos forklarer sin begrunnelse, at skjebnen kommet etter hvert, uansett hvor mye du frykter det, men vil han selv klare å oppfylle sin egen skjebne? 
Oppsettet setter opp det som skal skje i resten av filmen. Her møter man karakterene, og man får ofte kjenne til de godt. Thanos, som allerede har kraftsteinen, tar romsteinen fra Loki. Ebony Maw forklarer at ingen har noen gang hatt mer enn én uendelighetsstein, men Thanos vil ha alle sammen. Han vet selv at han kan stoppe universet fra å rase sammen på grunn av mangel på ressurser 
Katalysatoren er det som setter det hele i gang. Noe som får ting til å skje. Katalysator: Heimdall sender Hulk til jorda for å gi forvarsel om Thanos, noe som skaper kaos i Thanos sine planer 
Debatten er da hovedpersonen eller hovedpersonene må ta et valg, om de skal risikere livet for å stoppe det som kommer. Vil Thanos klare å få tak i alle steinene? Han sender “The black order” til å hente steinene fra jorda, Corvius Glave og Proxima Midnight for å hente sinnesteinen fra Vision, og sender Cull Obsidian og Ebony Maw for å hente tidssteinen i New York, men møter motstand fra Tony Stark, Doctor Strange, Spider-Man og Wong 
Overgangen til akt 2 er da tempoet i filmen begynner å øke, og man nærmer seg midtpunktet i filmen, nå begynner ofte den første konflikten. Ofte, tidlig i akt 2 kommer det inn en liten sidehistorie. Slike sidehistorier kan ofte være tilbakeblikk eller et “love-interest” for hovedpersonen. Thanos drar for å hente realitetssteinen fra samleren på Knowhere  I et tilbakeblikk, møter Thanos og Gamora, Gamora som et lite barn. Thanos kondolerer til Gamora for sine akter, og forklarer hvorfor balanse er så viktig. Gamora vet lengdene som Thanos vil gå til for å sikre det. 
Den første konflikten i filmen er da fiender og helter kjemper mot hverandre for første gang, i slike situasjoner går heltene ofte på en smell, og må reise seg opp igjen for å kjempe senere i filmen. Guardians of the Galaxy drar for å stoppe Thanos fra å få tak i Realitetssteinen, men han har den allerede. Det blir kamp, og Thanos vinner. Thanos tar med seg Gamora, som vet hvor Sjelesteinen er. 
Midtpunktet i filmen hender ofte rett etter den første konflikten. Da skjer det ofte noe i fiendens favør, noe som endrer hele situasjonen i filmen, og fienden begynner å nå målet sitt. Thanos prøver å vippe Gamora over på sin side, men klarer det ikke. Til slutt klarer han å få henne til å innrømme at hun lyver. Hun forteller han at den er på Vormir. 
Da fienden nærmer seg, begynner det som oftest en stor konflikt, der heltene ofte har en fordel, men gjør en feil, og gir fra seg fordelen til fienden. Thanos og Gamora drar til Vormir, der Thanos lærer seg at han må ofre det han elsker for å få steinen. Med tårer i øynene, ofres Gamora. Samtidig, prøver hovedpersoner å ødelegge Sinnesteinen. På planeten Titan, der Thanos har dratt, forklarer han sin plan for nåde, og forklarer at de vanskeligste avgjørelsene krever den sterkeste viljen. Han blir angrepet og blir satt inn i en tilstand av transe. 
Da alt er tapt, ser heltene helt ferdige ut, det er som om de ikke kan gjøre noe mer motstand, men så slår mørket før soloppgang inn. Mens fiendene hans prøver å stjele steinene fra Thanos, når han er maktesløs for å gjøre motstand, innser han at planen vil gå i oppløsning. Alt er tapt for han, og Gamora sin ofring vil være for ingenting. 
I mørket før soloppgang kommer en helt, som oftest hovedpersonen opp med en glimrende idé, noe som skifter det hele, og som gir heltene momentum. Etter et slag fra Star-Lord, er Thanos befridd, og Thanos kjemper med en fornyet styrke. Heltene innser at de ikke klarer å slå han, så de utveksler Tidssteinen mot deres liv. 
I overgangen til akt 3, nærmer filmen seg slutten, og de to motstridende partiene gjør seg klar for en siste kamp. Thanos drar til Wakanda, nå med alle bortsett fra en stein.  
I finalen skjer denne store kamp mellom heltene og fienden, en som ofte ender med at hovedpersonen kjemper én mot én med fienden. Det tipper ofte i fiendens favør, men i siste øyeblikk klarer helten som oftest å slå fienden, og da drepe den. Thanos gjennomfører planen sin for å få tak i Sinnesteinen, men før det, ødelegges den av Wanda Maximoff, det dreper Vision. Thanos sier at han forstår, og at i dag så hadde han mistet mer enn Wanda vet. Thanos reverserer hendelsen, og tar steinen ut av hodet til Vision. Thanos har nå alle seks steinene. Akkurat da, drives det en øks dypt inn i brystet til Thanos. Thanos samler det siste han har av styrke, og knipser med fingrene. 
De siste bildene i filmen inneholder ofte referanser til tidligere i filmen, som at det kan være likt med det første bildet. Thanos setter seg ned, mens han ser soloppgangen, smilende, fordi han liker balansen og freden som han har brakt. 

Mange mener at filmer er blitt veldig like på grunn av dette, noen mener at det bare er en beskrivelse på filmer, men uansett hva så fungerer det veldig bra, med filmindustrien stadig voksende hvert år.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *