GREEN GLAM

Ungdommer på Ris kjøper alltid nye klær, spesielt rask mote eller «fast fashion». Få vet hvor skadelig for miljøet klær kan være.

Ada Martini Strøm - (Rolle)modellen: - Å leve bærekraftig blir sett på som noe vi må ofre noe for
Ada martini er modell, og skal fra nå av bare jobbe med bærekraftige merker. Bilde: Christine Kofstadmoen (kk.no)

Skrevet av: Isabel Ellneby og Lucy Smith Ulseth

Publisert: 31.03.22

Green glam

Ada Martini Strøm er en influenser og toppmodell i Norge som nylig har skrevet en bok som heter «Green Glam». Denne boken handler litt om hvordan små og store valgene man gjør vær dag kan bli en vane. Slik at det blir lettere å leve grønnere.

Green glam
På utslaget til «Green glam» har
Ada Martini et bilde av seg selv.
Bilde: aschehoug.no

 – Jeg er jo selv langt fra perfekt og går stadig på engangssmell med alt fra engangsposer og munnbind! Vi har alle forbedringspotensiale, sa Ada til D2.

Green glam har historier fra hennes eget liv som modell, både ironi, humor og triste historier. Ada er toppmodell og har jobbet i New York, men nå er hun tilbake i Oslo. Hun fikk avsmak av egen bransje, og rett før pandemien bestemte hun seg for å bare ta jobber med grønne merker.

Grønn mote

«Being naked is the #1 most sustainable option. Reformation is #2.» Reformation er et bærekraftig merke, med fokus på grønn produksjon. Bilde: greenveganista.com

Nok en gang kommer det frem; moteindustrien får klimastryk. Hvert femte klesplagg blir ikke brukt. Hvert sekund blir det kastet klær tilsvarende et billass. Rask mote ble vanlig på grunn av billigere, raskere produksjons og fraktmetoder som mange finner mer praktisk. Under konferansen i Glasgow i 2021, gjorde mange kjente profiler det tydelig at vi må begrense oppvarmingen til maks 1,5 grad. Motebransjen må snus. Grønn mote er satt i lys.

Designers Remix’ SS19 show. Designers remix er et merke som bruker ressurser som allerede eksisterer og redesigner det, i tillegg bruker de mest miljøvennlige tekstilene. Bilde: Copenhagen Fashion Week.

Negative fakta om klesindustrien:

 • Den globale klesindustrien ekspanderer med en sammensatt årlig vekst på 6,16 %, verdsatt rundt 1,5 milliarder i 2020.
 • Sportsklær tar første plass på høyest vekst med en årlig rate på 8%.
 • I Europa foretrekker 46% av forbrukerne å kjøpe rask mote, mens i USA ligger det på 88% som er nesten dobbelt så mye.
 • De mest populære raske mote forhandlerne i verden nå er Uniqlo 21%, H&M 18% og Zara 18%.
 • Rask mote har en enorm sosial og miljømessig kostnad. Det gjør ikke noe bra for planeten, menneskene og dyrene som lever på den.
 • Den globale kles- og fottøyindustrien står for 8% av verdens klimautslipp.
 • Hvert år står moteindustrien for 1,7 milliarder tonn karbondioksidutslipp på verdensbasis. Dette representerer mer enn all fly- og sjøreise globalt til sammen. Hvis moteindustrien forsetter i sammen tempo forventes det å øke med 50 % innen 2030.
 • All tekstilproduksjon over hele verden, inkludert bomullsoppdrett, bruker nesten 100 milliarder kubikkmeter vann årlig.
 • For hver kilo klær vi ikke kjøper sparer vi kloden for 23 kilo CO2 utslipp.

Shoppestopp

Shoppestopp er en trend som først å fremst er for å se at man kan leve fint uten så mye klær, og bli bevisst på at den store klimabelastningen klær har. Poenget er å ikke kjøpe noen nye klær, sko, etc. over en viss periode.

Tips til shoppestopp:

 • Shoppestopp har ingen offisielle regler og du kan selv velge hvor streng du skal være. For eksempel bare lov til å kjøpe brukte klær.
 • Reparer eller sy om gamle klær i stedet for å kjøpe nye. Ikke bare får man mestringsfølelse av å fikse eller sy om klær på egenhånd, men det er også bærekraftig.
 • Ha byttekvelder med venner og bytt klær. Prøv nye stiler og farger som du kanskje ikke ville gjort til vanlig.
 • Style klærne dine på nye måter. I bildene under ser du hvordan Jenny Skavlan bruker en vest og en bukse på forskjellige måte hver dag i en uke.
Jenny Skavlan som bruker den samme vesten og buksen gjennom hele uken for å øke oppmerksomhet rundt klesindustrien. «De mest bærekraftige plaggene er de du har fra før» står det i teksten til videoen til Jenny på Instagram. Bilder: jennyskavlan (Instagram)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *