Kvinnedagen – dagen etter 8.mars

Den internasjonale kvinnedagen ble opprettet av FN i 1977, og blir feiret hvert år 8. mars. Dagen blir feiret for å minne om kvinners rolle, og øke likestilling mellom kjønnene. Men er det en relevant dag å feire i 2023?

Kvinnedagen feires hvert år 8. mars

Norge har kommet langt innen likestilling, men vi har allikevel en del å jobbe med. Det er vært å merke at Norge er på tredjeplass på verdens liste over likestilte land, som er en ganske bra plassering. FN anbefaler blant annet Norge å jobbe hardere for å minske lønnsgapet mellom kvinner og menn, og sikre at familieliv ikke har negativ effekt på kvinners lønn.

I Norge tjener kvinner 9 prosent mindre, selv om de jobber i samme yrke.

Er det nødvendig å ha kvinnedag i 2023?

Min personlige mening er både ja og nei. Selvfølgelig er det viktig å ta opp kampen for kvinners rettigheter, men jeg syns det er litt gammeldags. Hvorfor skal vi «feire» at kvinner ikke har like rettigheter som menn? Kvinner får faktisk mindre betalt enn menn i samme jobb. Norge har 9 prosent forskjell i lønn mellom kvinner og menn, selv om de jobber på samme arbeidsplass, gjør samme jobb og har samme yrke. Dette må vi gjøre noe med, og da er det jo bra at vi har en kvinnedag som kan sette lys på dette.

I norsk toppfotball tjener kvinner gjennomsnittlig 20 prosent mindre enn men.

Men hva med de 364 andre dagene i året, skal vi «bare» tenke på kvinners rettigheter en gang i året? Nei, vi må selvfølgelig fortsette å kjempe for kvinners rettigheter, siden det er mange land der likestilling er et veldig stort problem, større enn i Norge. I dag er det 9. mars, dagen etter selveste kvinnedagen, men det betyr ikke at vi skal slutte å legge fokus på kvinners rettigheter. La oss sammen kjempe for å bedre rettighetene til kvinner over hele verden!

Kilder: https://www.fn.no/om-fn/fn-dager-kalender/kalender/internasjonal-kvinnedag

https://www.solvberget.no/artikkel/Hvilke-land-i-verden-har-mest-og-minst-likestilling

https://forskning.no/kjonn-og-samfunn-okonomi/na-er-det-dokumentert-kvinner-tjener-mindre-enn-menn-i-samme-jobb/2117421

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *