Kina sitt anmerkningssystem

Screenshot fra «China’s Surveillance Cameras Can Recognize You», fra Quartz https://www.youtube.com/watch?v=_yKga54tx6U

Hvordan Kina sitt Social Credit system straffer og kontrollerer sine innbyggere.

Du har kanskje sett Black Mirror episoden «Nosedive » der hvor folk sin popularitet blir dømet ved sine handlinger og folket rundt dem. Hvordan ville du ha tatt det hvis det var ekte. Siden 2014 så har kina begynt med en Social Credit system. Dette innebærer at alle innbyggere blir logget inn på nettet, der hvor myndighetene kan se hvem du er, og all din privat info. Ikke nok med det, Kina har installert kameraer rund hele kina. Men hvordan fungerer dette systemet, og fungerer det?

200 millioner kameraer
I 2014 begynte Kina produksjonen av Social Credit systemet med å installere høyteknologiske kamerat rundt om i Kina. Rund 2021 så er det 200 millioner kameraer installert, det er 40 kameraer for hver innbygger i Norge alene. Kameraene blir smartere og flere. Et av de kinesiske kameraene fra 2019 kunne fortelle seeren om hvilket kjønn du er, alder og navn, hevd hjelp av det kinesiske myndighetene. Kina bruker mye penger på produksjonen av nye og bedre kamera. De til og med gir ut privat info om innbyggere, for at myndighetene kan se hva og hvem som gjør noe.    

Belønning og straff
Selv om Social Credit systemet virker som ett brudd på menneskerettighetene, er det gode og dårlige belønninger innenfor systemet. Hvis man har mye Credit kan det gi deg rabatt på skatt, eller kanskje en garantert plass på skolen du søker på. Du får disse belønningene for at du skal forsete å være et godt medlem av Kina, og ikke trosse staten. Hvis du har for lite Credit score kan du bli nektet luksus transport, skole eller å ta opp ett lån. Å ha lav Credit score kan ødelegge livet ditt, ikke bare med nekting av transport eller skole, med offentlig ydmykelse.  

Alle innbyggere i Kina starter med 1000 Credit og kan enten få flere, eller færre. Maks Credit en person kan ha er 1300 Credit, og minimum er 600 Credit. Hvis en innbygger gjør en god gjerning får de flere poeng, som for eksempel rydde søppel, hjelpe de eldre eller donere penger til veldedighet. Hvis en innbygger gjør en dårlig gjerning, for eksempel forsøple, drikke for mye eller spre ett dårlig rykte om lederen eller staten. Ender det opp med trekk av poeng.

Offentlig ydmykelse
Nå i Kina, hvis du er ett dårlig forbildet for din by, eller gjør noe feil, kommer staten til å offentlig putte deg opp på en oppslagstavle med flere andre, for hele Kina til å se. De tar opp fjeset ditt, navnet ditt og den dårlige handlingen din. Men det kan bli verre! Hvis du gjør flere dårlige handlinger over en lang periode, kan du hende på svartelisten. Svartelisten er en liste hvor de som har minst poeng eller har gjort opprør mot staten befinner seg. Med å være på svartelisten kan du nesten ikke gjøre noe. Du kan bli nektet inngang til butikker, restauranter, eller ett sted å bo. Det finnes en app der du kan se om det er noen som er på svartelisten nær ditt område.

Kina har blitt til en totalt overvåkningsstat hvor alt du gjør blir sett av staten. For de som følger reglene så blir det enkelt og trykt, men for de som er imot, blir det vanskelig at ett skritt. Alle Sci-fi skrekk filmene om et land hvor alt er kontrollert av en person, blir om til virkelighet. Selv om det ser dårlig ut, så har systemet gode resultater, som mindre kriminalitet og dårlige handlinger. Men er det en mulighet for at Norge i framtiden kan bli ett av disse overvåkningslandene? Norge har Datatilsynet og lover som GDPR, så det er foreløpig veldig usannsynlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *