Minst 6000 døde for Fotball-VM i Qatar

Det du bør vite før du ser på Fotball-VM

Av Harald

Qatar er et land som er kjent for å være rikt, å ha olje, sine brutale straffer, og sine fryktelige kår for utenlandske arbeidere. Qatar omtales ofte i media som et kjempedårlig land, der man kan bli henrettet for homofili og blasfemi, der det er undertrykkelse av kvinner, og i tillegg er det veldig strenge regler mot alkohol, e-sigaretter og pornografi. Men hvorfor er Qatar så relevant for oss nå? I 2022 er Qatar vert for verdens største idrettsarrangement, nemlig VM i fotball.  

På 21. November 2022 starter VM i Qatar, første gangen et Fotball-VM har blitt holdt i Midtøsten. Da det ble bestemt at VM skulle holdes i Qatar i 2010, ble avgjørelsen umiddelbart kritisert på grunn av Qatar sitt elendige rykte, spesielt fordi de ble valgt over land som USA og Australia som er utvilsomt hadde vært bedre alternativer til Qatar. 

Menneskerettighetsbrudd 

En av grunnene til at avgjørelsen ble kritisert var at Qatar ikke følger menneskerettighetene, med innstramminger på ytringsfrihet, det er ingen regler imot forhold som minner om slaveri, og det er ulovlig å være gift med en av det samme kjønn. På grunn av de dårlige menneskerettighetene, har selskaper kunnet utnytte fremmende arbeidere som skal bygge arenaene der kampene skal spilles.  

Grusom behandling av arbeidere 

De fremmede arbeiderne fra land i Afrika og Sørøst Asia lever under forferdelige levekår i jobbene sine i Qatar. De fleste får kun en lønn på $1 per time, eller 9 kr per time, og noen er heldige og drar inn litt mer. De fleste lever i små leiligheter som ofte er veldig overbefolket og har lite mat, mens de som ikke er like heldige, sover på pappkartonger på gata. I tillegg jobber de harde, lange arbeidsdager under den glødende solen der de skal bygge store stadioner, infrastruktur, til og med en helt ny flyplass, uten noen store former for sikkerhet.  

Ghal Singh Rai tok livet sitt etter en uke i Qatar. Han er en av minst 6500 døde.

Ghal Singh Rai var en nepalsk arbeider som betalte nesten 1000 dollar for sin jobb i Qatar som en vasker på en av byggeplassene. Han hadde høye håp, og ville bare prøve å tjene penger for sin egen familie. En uke etter at han ankom Qatar, hadde han tatt sitt eget liv. Han er bare en av de over 6500 bekreftede døde fremmedarbeiderne i Qatar. De aller fleste av de hadde heterelaterte dødsfall. 

Hva kan vi gjøre med det? 

Er det riktig å holde VM i Qatar? Nei, vi har for lenge siden kunngjort at det var en dum avgjørelse av FIFA å holde VM i Qatar. Men hva kan gjøres nå? Mange oppfordrer FIFA til å flytte VM til et annet land som allerede har kapasitet til å holde et slikt arrangement. Dette skjer dessverre ikke på et så kort varsel. Et annet alternativ hadde vært å ikke se på VM i det hele tatt, dersom FIFA hadde mistet masse penger på grunn av at de holder VM i Qatar, hadde de sannsynligvis sluttet å holde VM i land som ikke har kapasitet til det. De aller fleste, kommer derimot ikke til å slutte å se på Fotball-VM, så det beste man kan gjøre, er rett og slett å håpe på at FIFA ikke holder VM i land som Qatar, og heller holder det i bedre land som Storbritannia, USA og Australia.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *