“Han er ennå varm” – en bra novelle om holocaust

«Han er ennå varm» handler om jødeforfølgelsene under annen verdenskrig, og er lesverdig selv om den er på nynorsk.

I denne novellen “Han er ennå varm” får man vite hvordan det tyske folket behandlet jødene under andre verdenskrig. Jeg-personen i teksten er en jente på 14 år som sitter på et tog. Ovenfor henne sitter en gammel dame som forteller henne historier om andre verdenskrig. Senere i teksten får vi vite om familien hennes og alle naboene rundt de. Et gammelt ektepar kalt Birnbaum blir arrestert av tyske soldater, og blir deretter sendt rett i konsentrasjonsleir.  

Familien til denne 14 åringen, som også er hovedpersonen i denne novellen, tar seg inn i huset til Herr og fru Birnbaum, og spiser opp all maten de har. Dette er et tegn på at denne familien ikke har det så lett under disse leveforholdene. De trenger alt de kan få. I tillegg, er det bare kona som må passe på alle barna sine fordi mannen hennes er i fronten. Men hun får stor hjelp av den eldste søsteren til å passe resten av ungene når moren er borte. 

Først og fremst så synes jeg at novellen var meget lett å forstå selv om den er skrevet på nynorsk, i motsetning til andre noveller der man kanskje trenger litt mer tid på å forstå selve handlingen. Jeg synes også det var veldig greit og enkelt å følge med under hele novellen. I tillegg var det mange hint rundt om i teksten man kunne tenke seg til at denne novellen hadde noe å gjøre med krig.  

For eksempel når herr og fru Birnbaum ble tatt i fange av de tyske soldatene. Fordi det står ikke konkret hva som skjedde med herr og fru Birnbaum, men du kunne enkelt tenke deg at, ja de ble faktisk tatt i fange av tyske soldater. Det var også et hint helt i starten av novellen der det står; “Det var hausten 1941, midt i krigen.” Så man visste med en gang at denne novellen skulle ha noe med andre verdenskrig å gjøre. 

Det som er veldig likt med den novellen og alle de andre tekstene vi har lest, er at nesten alle handler om krig. I tillegg er budskapene i de forskjellige tekstene også ganske like. Selv om de kanskje høres litt forskjellig ut fra andre tekster, så omhandler de fleste budskap om krig. 

Etter min mening synes jeg at disse tekstene og novellene vi har lest nå i det siste kan ha stor virkning til hvordan vi kan klare å tolke forskjellige tekster og hva de handler om og innebærer. Som for eksempel tema, budskap og motiv. Men jeg mener også at vi bør ha litt mer variasjon i hvordan vi gjør det. Fordi jeg føler at det blir mye av det samme. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *