SYKE og SPENNENDE ting som kan skje mens DU sover!

Vi sover nesten halvparten av livet vårt, under denne tiden kan de skje mye sykt og spennende. 

Av: Martin og Ludvig

Mareritt

Ordet mareritt kommer av mare, som er et slags troll. Folk trodde at når de gikk inn i en søvn paralyse, var det en mare som red på brystet og at dette var grunnen til at de ikke kunne bevege seg. 

Et mareritt er noe man kan få av og til, det er en slags ond drøm. Marerittene kan i noen tilfeller skape søvnproblemer eller i verste fall psykiske plager. Kjennetegner på mareritt kan være skrekk eller angst eller at man føler seg truet.  

Gå i søvne  

Å gå i søvne er noe alle synes er skummelt, både for den som går i søvne og den som ser noen som går i søvne. Det er fordi det å vekke noen som går i søvne, kan resultere i aggressiv oppførsel. Å gå i søvne er mest vanlig for barn, selv om det også kan skje med voksene, men barn slutter vanligvis før de er 15 år gamle. Det å gå i søvne skjer når personen går fra dyp søvn, over til en lettere søvn. Som forklarer hvorfor det vanligste er å gå i søvne tidlig på natten, og ikke om morgningen. De aller fleste som går i søvne gjør det i løpet av de første tre til fire timene etter man har lagt seg, som er perioden med mye dyp søvn. 

Det er veldig sjeldent at den som har gått i søvne husker noen av hendelsene neste dag. Det er også vanskelig å vekke en som går i søvne. Dette skyldes at søvngjengeri oppstår under dyp søvn. 

Selv om det mest sannsynlig går bra, er det fortsatt en fare for ulykker og skader med tanke på at personen er bevisstløs. Det er derfor det er viktig at de som går mye i søvne beskyttes om natten, for eksempel ved at man kan låse dører, lukke vinduer og lignende ting.  

Royalty-free sleepwalking photos free download | Pxfuel
GÅ I SØVNE: Det er skummelt å vekke en som går i søvne, uansett hva de gjør. FOTO: Pxfuel.com

Snakke i søvne 

Å snakke i søvne er for mange et stort problem, men for andre kan det være morsomt. Hvis du våkner stadig vekk av at kompisen eller samboeren din snakker i søvne, kan det bli forstyrrende eller kanskje problematisk.  

Når man snakker i søvne er det ofte fordi man har mareritt samtidig, søvnapne eller en eller annen søvnforstyrrelse. I noen veldig sjeldne tilfeller kan det være tegn på en psykisk sykdom. Å snakke i søvne er også genetisk, altså det kan gå gjennom familien. Hvis moren eller faren din snakker i søvne, gjør kanskje du det også? Noen andre årsaker til søvnprat er stress, søvnmangel, alkohol eller feber. Hvis man prater mye i søvne, sover man mest sannsynlig dårlig og urolig. Hvis man prater i søvne hver gang man er i drømmeperioden, vil det mest trolig ødelegge søvnkvaliteten for både den som drømmer og den som sover ved siden av. Noe enda mer forstyrrende er hvis man begynner å fekte, slå rundt og sparke i søvne. Eller kanskje synge og kanskje snakke et annet språk, kan også forstyrre veldig. 

Sleep Model Pillow - Free photo on Pixabay
GÅ I SØVNE: Kan være skummelt, men mest vanlig hos barn. FOTO: Pixabay.com
https://helsenorge.no/sykdom/sovnproblemer/ga-i-sovne
https://www.lommelegen.no/s%C3%B8vn/s%C3%B8vnvansker/artikkel/hvorfor-snakker-vi-i-sovne/69629973
https://www.dagbladet.no/tema/derfor-snakker-vi-i-sovne/64021353
https://www.piqsels.com/no/public-domain-photo-fbujl
https://pixabay.com/photos/sleep-model-pillow-red-2644444/
https://www.pxfuel.com/en/search?q=sleepwalking

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *