Depresjon. Eller deppa?

Foto: unsplash.com @ishang

Det første de fleste tenker på når de hører ordet depresjon er å være lei seg. Nedfor. Sliten. Når man hører ordet «deppa» er det de samme ordene som går igjen. Er dette det samme? Hvor går grensen på å være deppa og å ha depresjon? Og hva er egentlig depresjon? Hvor ille kan det være?

Om man søker opp «depresjon» på nettet finner man flere nettsteder som forklarer depresjon ved hjelp av vanskelige fagord som dystym lidelse og sykloid psykose. Dersom man ikke jobber med dette eller har studert medisin og psykisk helse er dette ord som er vanskelige å forstå for mange. På helsenorge.no står det at depresjon er, enkelt forklart, en psykisk lidelse der du er nedfor og nedstemt over en lengre periode og nedstemtheten kan påvirke ting som konsentrasjon, matlyst, søvn og energi.

Se kildebildet
Illustrasjon: https://www.goodfreephotos.com/albums/vector-images/confused-idea-lightbulb.png

Hvis vi skal gå på betydning av ordene i ordbok, er deppa et annet ord for deprimert, men i samfunnet i dag ser de fleste på det som to forskjellige ting. Man ser på deppa som at man er nedfor og kanskje litt sliten mens deprimert ser vi på som mer alvorlig. Er man deppa er man nedfor av og til, slik som et hvert menneske er. Er man deprimert derimot, kan man krysse av på symptomer som lite lyst til å gjøre ting man vanligvis elsker, forandring i matlyst, sover for mye eller for lite etc.

Det er en linje på om man er mye deppa eller om man har depresjon som kan være vanskelig å se tydelig. Derfor er det dessverre mange som sliter med depresjon som får kommentarer som «Du er nok bare litt sliten, ikke vær så dramatisk». Igjen er det mange på andre siden av skalaen. Som sier ting som «Jeg er helt deprimert, jeg begynner nesten å gråte hver gang jeg ser en skolebok».

Se kildebildet
Illustrasjon: https://miro.medium.com/max/1200/1*Dahjzk4_GsaFH-kRXHfaiw.png

Det er helt normalt å være mer lei seg i perioder. Det er helt normalt å ha følelser. Og det er helt normalt å ikke alltid føle seg på topp. Det er noe annet om man merker at man alltid er litt deppa, aldri føler seg på topp eller man ikke orker ting man ville gjort alt for å få lov til før.

Kort sagt så er vel budskapet mitt nummer 1; si ifra til noen om du har det vanskelig og/eller tror du har depresjon, det er flere anonyme tjenester på nett man kan bruke om man ikke ønsker å snakke med noen man kjenner, og nummer 2; pass på å være helt ærlig med deg selv, er du egentlig deprimert eller har du bare vært litt sliten i det siste?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *