Tre av de mest inflytelserike motedesignerne

Tre motedesignere som har hatt stor innflytelse på den moten som vi kjenner i dag

Mote har lenge vært en stor del av vårt liv, og tar en stor del av samfunnet. Mote kan man bruke som et virkemiddel i et budskap mellom forteller og mottaker, som skal skape følelser. Klær kommuniserer visuelt, det er en semiotikk. Det er en stor bransje med mange ulike kategorier.

Av Alice

Coco Chanel

Coco Chanel var og er en av verdens mest berømte klesdesignere. Hun etablerte klesmerket Chanel allerede som 33-åring, som senere påvirket og fortsetter å påvirke dagens mote og moteindustri. Coco Chanel ble født 19. August 1883 og senere døde 10. Januar 1971, i løpet av hennes livtidstid opplevde hun to hele verdenskriger samtidig som hun skapte det verdensberømte merket Chanel.

Coco var en banebrytende fransk klesdesigner som endret moten for kvinner. Inspirasjonen hentet hun fra manns-antrekk og enkle plagg, noe som var helt nytt innen moteindusrien på den tiden. Et av hennes mest kjente verk er nok “trademark suit`en”, som ble veldig populær da den ble lansert. “Trademark suit`en” er enkel men samtidig ikke kjedelig, det som gir dette plagget denne lille såkalte “edgen” er bijouterne. Bijouterne var og er fortsatt i dag et av Chanel sine berømte kjennetegn, hva som skilte det fra enkel og kjedelig til klassisk og elegant. Her kan du se trademark suit`en

Paris Fashions: tweed suit with tailored figure-fitting shape with small shoulders and narrow set-in sleeves,designed by CoCo Chanel. (Photo By Paul Schutzer/The LIFE Picture Collection via Getty Images)

  

Kan moteindustrien påvirke kvinnesynet?

Før Coco Chanel sin tid gikk kvinner i korsett, og ikke langt nær like klær som menn, som vi gjør i dag. Chanel endret synet på kvinnelige plagg for alltid. Uten hennes nyskapende tankegang hvor hun utfordret samfunnet med de nye kvinnelige plaggene, tror jeg ikke vi hadde kommet like langt i kvinnefrigjøring som vi har i dag. Mote spiller en stor rolle i hvordan et kjønn fremstilles, og likestilling. Før Chanel sin tid var det store forskjeller mellom klesplaggene til de forskjellige kjønnene, og man kunne ikke heller forestilt seg noe annet heller. Det var jo heller ikke likt for menn og kvinner på noe annet heller, da var det mannen som jobbet og kona sto hjemme og lagde mat, og passet barna. I dag er den en helt annen sak, nå er det knapt forskjell mellom de ulike kjønns plaggene. Det er helt normalt at en kvinne kjøper et plagg i herreavdelingen og omvendt, hvert fall her i Europa.  Så for å svare på spørsmålet «Kan moteindustrien påvirke kvinnesynet», ja det kan det helt klart. Klær blir jo brukt for å fremstille ulike saker, og når plaggene for kjønnene er svært like kan man jo se at synet har endret seg. 

Christian Dior

Christian Dior grunnleggeren av Dior var også en av de mest berømte klesdesignerne på 1900-tallet. Han skapte sitt eget motehus i Paris 1946, men før det jobbet han hos Robert Piguet og Lucien Lelong hvor han lagde sine egne klær og hatter. 

Allerede i 1947 lanserte Christian sin egen kolleksjon, og den ble veldig suksessfull. En av faktorene til at den kolleksjonen slo an så bra, var at det nettopp hadde vært verdenskrig. Under andre verdenskrig var Frankrike som alle andre begrenset til hvilke råvarer man fikk tak i. Pluss at en verdenskrig på seks år gjorde heller ikke landet ble stort sett mye rikere. Derfor ble kolleksjonen tatt imot med åpne armer, det var en ny og fresh stil som damene ikke hadde opplevd på flere år. 

Denne såkalte suksessfulle kolleksjonen ble kalt «New Look», og var en forfriskende begynnelse på et liv uten varm krig. Hva denne kolleksjonen hadde som gjorde den unik og ny, var at den fokuserte mye mer på de feminine trekkene. 

Slik så ut et av designene fra kolleksjonen «New Look». Denne modellen var den mest ikoniske og ble kalt «The bar suit», den omfanger alle de dramatiske trekkene fra Dior sitt design. På bildet av «The bar suit» ovenfor ser man at hoftene er mye bredere, midjen smalere, skrå skuldre, og mer tyll i skjørtet.  Disse særegne trekkene markere de kvinnelige trekkene bedre og ble også kalt «ultra-femininity». 

Etter Christian sin død i 1957 tok Yves Saint-Laurent over, og videre utviklet Dior. Du gjenkjenner kanskje navnet Yves Saint-Laurent, vel det er det også en for grunn han etablerte selv et klesmerke som er verdensberømt i dag sammen med» Dior». Selv om Dior i dag er et verdenskjent merke som er kjent for å være elegant, hipt og det nye freshe, har det ikke alltid hatt slike assosiasjoner. Før John Galliano steppet inn, var merket faktisk ansett som klassisk og til og med kanskje litt kjedelig. 

Året var 1997, og John Galliano hadde overtatt ledelsen fra Gianfranco Ferre. Galliano skulle endre Dior for alltid. Etter at Christan Dior hadde lansert sin første kolleksjon i 1947 var merket kjent for deres ultra-feminine trekk og fortsatt er i dag. Den nye banebrytende designeren Galliano brukte de samme grunnleggende ideène som Dior hadde utviklet men med en ny vri. Han presset nemlig grensene til det ekstreme, og lagde overraskende og kunsteristiske design. De nye moteshowene til Dior var spektakulære, teatralsk og meget kunstneriske. 

British designer John Galliano with his models on the catwalk at the Christian Dior «Haute Couture» Fall-Winter 2007/2008 collection held at the Versailles Castle Orangery. Christian Dior trademark is celebrating its 60th anniversary. (Photo by Stephane Cardinale/Corbis via Getty Images)

Dette nye designet og stilen som Galliano hadde dannet kunne også minnes om gatestil. Noen av hans mest kjente verk er for eksempel sadel vesken og avispapir «print» designet. 

Dior wants to patent its Saddle Bag | HIGHXTAR.

Her ser du et av John Galliano sine design. Det er sadel vesken med «newspaper print».  

Etter Galliano sin innflytelse på motehuset, ble Dior nytt og spennende. Galliano sitt design et det fortsatt spor etter i Dior sine nyeste design. 

Karl Lagerfeld

Sist, men hvert fall ikke mist Karl Lagerfeld. Han var en tysk-fransk klesdesigner som var et ikon som var med å forme moten til det den er i dag. Han var innom mange motehus i løpet av karrieren hans. 

Karl Lagerfeld sine kjennetrekk var en lang pudderhvit hestehale, en høy hvit skjortekrave og sorte solbriller. Dette imaget blir fortsatt brukt i dag, og det representerer et stort ikon som aldri kommer til å bli glemt. Han har satt for store spor i motehistorien, til å bi glemt med det første. 

Han begynte karrieren hans i 1957 hos Jean Patou. Det begynte med at han kun designet et par plagg per kolleksjon, til at han designet hele kolleksjoner. Allerede i 1965 begynte Lagerfeld sitt samarbeid med designermerket Fendi. Det samarbeidet varte ut livet hans. Atten år senere ble han ansatt hos selveste Chanel. Ansettelsen av Karl hos Chanel første til en vitalisering av motehuset. – hans Chanel-kolleksjoner har kombinert det ungdommelige og dagsaktuelle med elementer fra motehusets velkjente, eldre stil, ofte med en ironisk vri, i følge snl.no. 

1984 var året Lagerfeld etablerte sitt eget motehus, men han forsatte å samarbeide med andre motehus. Han mest kjente samarbeid er med Cholé, Chanel og Fendi. Karl til og med designet en kolleksjon for billigekjeden H&M, som ikke overraskende nok slo an bra.  

Det disse klesdesignerne har tilfelles er at de er unike på deres eget vis, og at de skapte nye banebrytende trender for moten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *