Sophie Elise, Fetisha og dobbeltmoralen

Sophie Elise og Fetisha tenkte: Podcast, enkelt! God innstilling, men resultatet ble upassende og hjernedødt.

Dette tenker jeg faktisk er den ene gangen hvor Aftenposten og Se og hør stiller saken i samme perspektiv – like absurd. Aftenposten bruker samme store overskrifter som Se og hør.

Sophie Elises og Fetishas podcast er nå blitt en kjent sak. Overskriftene flommer over. Men hva er det de egentlig sier? Jeg mener disse jentene sier noe, men mener noe annet.

Sophie Elise og Fetishas verden, fylt med glitter og glam.
FOTO: https://www.dagbladet.no/kultur/far-kritikk-naivt/77614378

«Ny kvinnelig stemme«

NRK mente at de ville høre en ny kvinnelig stemme. Ja, Fetisha er kanskje en ny stemme vi ikke har hørt så mye fra. Men nå er det Sophie Elise som blir omtalt som en ny kvinnelig stemme, og hun har vi hørt utrolig mye av.

Jenta fra Harstad går under tittelen influenser. Men det gjemmer seg mye mer under navnet Sofie Steen Isachsen. Hun startet som blogger. Med årene har hun gitt 5 sanger, går under tittelen forfatter og eier av varemerkene Glød og The Shade. I ny og ned legger hun ut innlegg på Instagram og reflekterer om saker i samfunnet. Hennes meninger blir lest av 600 000. Etter  13 år på skolebenken var Sophie Elise ferdig med skole, faktisk ferdig med å konsentrere seg. Hennes «utdanning» sluttet på videregående. Siden har ikke lærere sett henne, men resten av samfunnet har sett henne mange ganger flere enn nødvendig.

Tross ingen utdanning har hun bygd opp et nettverk. Hun har gjort mer enn de fleste får gjort gjennom et helt liv i en alder av 28. Med disse jobbene, nettverket og den enorme påvirkningen hun har på ungdom mener jeg at hun ikke trenger mer plass. Denne foretningsinfluenseren klarer kjempefint selv å legge et innlegg på insta, kommentere på en nettside – hun tenger ikke podcasten.

Noe Sophie Elise er flink til å gjøre er å skrive – med 3 godt solgte bøker vet vi godt det. Noe Sophie E ikke er like god til er å ordlegge seg muntlig. Dette vises godt gjennom podcasten.

Snakke om «psykisk helse»

NRK skulle ta grep. Samfunnet våknet plutselig opp, plutselig skulle alle mene noe om ungdommens psykiske helse. På under 24 timer hadde ord gått til handling. Influencerne satt plutselig i en stor fluffy rosa godstol. Seertallene føk til værs. Influencerne alle kjenner, snakket, om psykisk helse. Tenkte vi.

Hvis disse store influencerne snakker om noe så skambelagt som ungdommers dårlige psykiske helse vil dette sikkert skape åpenhet. Nei, ungdommer er nå utrolig lukkede – mer enn noen gang.

Gøyale sitater fra Jodel setter i gang en latterkrampe.
FOTO: https://www.nrk.no/video/humor/fra/sophie-elise-og-fetisha

Jentene har rett og slett ikke nevnt psykisk helse. De har kun nevnt Jodel, på Jodel, fester, drikking og ligging. Deres råd er å kunne ligge og være dritings. Noe de mener er det perfekte ungdommens liv.

De ønsker selv å ligge med noen som er edru – mens jentene selv vil være møkkings, hevder de. Deres andre råd er å legge ut «kom å knull med meg» annonser hvis du ønsker.» Rundpuling» og «sloppy sex» er en våt drøm, som ofte blir realistisk for podcastvertene. Festene deres ender ofte i en seng og blir oppsummert i en stol dagen derpå.

Jeg mener dette er utrolig irrelevant og meningsløst. De prøver å være åpne, men ender opp med drøye setninger på NRK radio.

Hvis dette er jentenes hobbyer er ikke 13 – 16 års gamle jenter (og gutter) riktig målgruppe.  

Vi blir kun usikre og ubekvemme.

Under innspilling, godt plassert i en rosa godstol.
FOTO: https://www.nrk.no/video/humor/fra/sophie-elise-og-fetisha

Kritikken gikk mot Sophie Elise – men hva med Fetisha?

Jeg har av ren nysgjerrighet klikket meg inn på denne podcasten. For å faktisk se om podcasten er like ille som NRK selv skal ha det til. Ja, er konklusjonen min. Inn i første episode, som skulle selvfølgelig hete «dickpicksmosaikk».

Episoden på ca 40 minutter inneholdt ingenting som gikk på ungdommens psykiske helse. Hørt på noen annen episoder også, like hjernedødt dessverre.

Men, en ting jeg la merke til gjennom episodene var: det er for det meste Feticha som står for de mer drøye setningene og meningene. Så hvorfor er det da Sophie Elise som får kritikken?

Det er jo faktisk Sophie Elise som tar til seg kritikken og beklager ovenfor NRK. Mens Feticha vil kun fortsette og dundre på med spesielle tanker og utsagn.

Sophie Elise er kanskje litt mer kjent? Men, Fetisha vil nå jeg si har kommet til Norge og tatt over media med storm.

Som nevnt er det Fetisha som har de mer drøye setninger på tungen. Og ærlig talt, selv om hun er komiker så må hun jo kunne ta hennes meninger og tanker på egen kappe. Du kan ikke dytte din tittel foran alt du sier. Det er en altfor dårlig unnskyldning. Er du med på leken, må du jo tale steken.

Alt i alt mener jeg det er trist at NRK satte i gang denne podcasten sammen med influensene. Det er rett og slett upassende og hjernedødt fra ende til annen. Og ikke nok med det så interesserer det oss ikke – det er irrelevant for ungdommer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *