Skolevalg på Ris skole: Demokrati i praksis

Et bilde som inneholder tekst, kvittering

Automatisk generert beskrivelse
En av plakatene valgfaget «Demokrati i Praksis» har laget

Valgfaget Demokrati i Praksis lager demokrati i praksis

Av Marie og Isabel

Denne uken (uke 36) arrangerer valgfaget «Demokrati i praksis» skolevalg på Ris skole. Vi har intervjuet Filip, Anders og David på 10. trinn fra valgfaget og deres lærer, Vasilica.  

Hvordan foregår valget: 
I samfunnsfagtimene i uke 36 vil lærerne ta med klassene sine til kantina eller lille gymsal hvor det er valgurner. Samfunnsfaglærerne vil dele ut en stemmeseddel til hver elev hvor de kan krysse av for hva de vil stemme på.  – Valget er anonymt, men vi ber elevene om å krysse av for kjønn, alder og klasse, forteller guttene.  

Et bilde som inneholder tekst, bærbar PC, datamaskin, innendørs

Automatisk generert beskrivelse
Stemmeseddelen ble laget av elever i valgfaget

Hva er hensikten: 

-Hensikten med valget er å se hva skolen stemmer, og hva som er elevene på Ris skole sitt politiske ståsted, forteller Vasilica. Det blir mulig å måle resultatene opp mot Stortingsvalget og å kunne sammenligne hva ulike trinn, klasser og kjønn stemte.  

Resultater 

Stemmene blir telt opp av elevene i valgfaget «Demokrati i praksis». Resultatene kommer ut i løpet av de neste ukene. 

Vi har spurt elevene hva de tror utfallet av valget blir. De tror borgerlige partier som Høyre og Venstre vil gjøre det bra, men de tror også det vil komme noen overraskelser. Elevene vi spurte tror at Senterpartiet kommer til å gjøre det dårlig på skolevalget. Grunnen til det er fordi Senterpartiet vil gjøre det enklere å leve utenfor byene. Siden Ris skole ligger i Oslo, tror de at få stemmer på Senterpartiet.  

TekstboksTekstboks

Blir ganske forskjellig fra stortingsvalget

Guttene tror at skolevalget vil bli svært ulikt stortingsvalget med tanke på at det er en ganske lik gruppe som går på ris, ikke et gjennomsnittlig utvalg av den norske befolkningen. – Dette er en veldig lik gruppe. Det er for det meste hvite mennesker fra en relativ velstående bydel, som derfor stemmer annerledes enn andre grupper, forteller Anders.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *