Tips til å få skape nye vaner!

Det kan ta opp til flere måneder å danne en vane, og da er det viktig å ha den riktige motivasjonen. Det å holde motivasjonen oppe såpass lenge er ikke alltid like lett, men det finnes visse trinn man kan følge.

  • 1. Realistiske delmål!
Goal Setting - Free image on Pixabay

Først og fremst er det viktig å sette seg realistiske delmål. Det er her mange gjør feil, de setter seg altfor store mål over en veldig kort periode, eller altfor lang periode slik at man aldri når det. For eksempel du vil komme i bedre form og du velger å trene fem ganger i uken første uken. Her blir det altfor mye trening for tidlig at man blir lei og og slutter. Eller at du setter deg et på mål to måneder at du skal kunne løpe rundt Songsvann i et konstant passe høyt tempo. Der har du satt det et mål som tar lang tid å nå, og du får ikke denne mestringsfølelsen eller tilfredsstillelsen at du har oppnådd/klart noe ofte nok at du klarer å holde motivasjonen oppe. Derfor er den beste metoden å sette deg mål som man kan nå ganske fort, slik at man får mestringsfølelsen hvis ikke er det stor sjanse for å miste motivasjonen.

  • 2. Skriv ned i kalender !
Kalender / calendar | This picture was taken by me. You can … | Flickr

For å holde disse vanene er det lurt å bruke et påminnings middel. Det er lettere å holde avtaler hvis man skriver det ned. Hvis du for eksempel vil trene to ganger i løpet av uken, skriv det ned i kalenderen. Da er det lettere å huske det, og det blir letter å gjennomføre. For da har du ingen unnskyldning for å unnslippe hvis du har planlagt på forhånd og satt av deg tid til den hendelsen. Av egen erfaring synes jeg det er best å bruke kalenderen på telefonen, for da har du oversikt hele tiden. Det er mye lettere å legge inn nye hendelser, og det går fortere. Du blir også påminnet ved hvert tidspunkt i forveien når hendelsen tar sted. Derfor anbefaler jeg å bruke en kalender som er lett tilgjengelig for eksempel smarttelefonene.

  • 3. Få med deg fler!
Helse- og oppvekstfag Vg1 - Livsstil - NDLA

Få med deg fler! Det kan være tøft å lage en helt nye vane, siden det kan jo ta opptil flere måneder. Da er det en god idé å ha med den èn til hvert fall. Kanskje du tenker hvorfor i alle dager blir det letter hvis du er fler om det? Jo, la oss si at du er liten nedenfor en dag eller har mistet motivasjon helt, da kan vennen din hjelpe deg å fullføre den dagen, eller hvert fall gi deg en pep talk og komfort. Og omvendt, hvis vennen din er slik en dag, blir det din jobb å hjelpe den slik at den fullfører eller hvert fall får tilbake motivasjonen. I blant trenger man kun en liten påminnelse. Tanken av at dere er to om det kan også hjelpe til motivasjonen. Hvis motivasjonen svikter en dag kan man endre perspektiv å se det som at der er to om og dere skal fullføre sammen, og at dere er sammen om dette! Det handler kun om mindset. Vi mennesker trive best i hverandres selskap, vi er jo flokkdyr tross alt.

For å konkludere er det vanskelig å lage nye vaner men det finnes håp. Lag deg realistiske delmål som du kan oppnå i nærmeste fremtid, skriv det ned i kalenderen og få med deg fler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *