Holocaust i moderne tid? 

Av Sofie Ulstein Haslerud 

I disse dager kjemper verdens toppidrettsutøver om medaljer i Kina. Men et annet sted i det store landet bygges det fangeleirer. I Kina blir flere og flere av den muslimske minoritets befolkningen, uigurer, holdt fanget. Noen vil gå så langt som til å hevde at vi står vi over et moderne holocaust?  

Kan leirene sammenlignes med fange/konsentrasjonsleirene som ble benyttet under andre verdenskrig? Under andreverdenskrig var det jødeutryddelsen som var “hovedtemaet”, men det var mange andre folkeslag som også ble forsøkt utryddet også. Bland disse finner vi sigøynere, slavere, polakker, homofile, fysisk og psykisk funksjonshemmede. I dag er det den muslimske minoriteten i Kina. 

Her vises en av leirene som Guan tok bile av .

Totalt er det oppdaget 18 slike leier, men det er ganske sikkert at det finnes flere. I tillegg er det veldig få bilder av de som finnes. Noen av de eneste som er tatt tokk kinesiske Guan Guan. Hvor han var nødt til å gjemme kameraet i sekken sin. Han forteller selv at han var veldig redd for å bli tatt, i og med at dette kan føre til alvorlig fengsel straff eller til og med henrettelse. Dette er nok en stor årsak til at det finnes så få bevis på at disse fangeleirene faktisk finnes.  

Kina selv benekter for at dette er fangeleirer. De har endret begrunnelsen sin mange ganger, og klarer ikke svare ordentlig for seg. Til å begynne med skal myndighetene ha nektet for alt. Etter hvert endret de den forklaringen til at leirene er frivillige yrkestrenings-sentere for arbeidsledige.  

Men som politisk rådgiver i AmnestyGerald Folkvord sa: du trenger ikke murer, piggtråd og vakttårn for frivillig yrkeslæring. Senere har de også lagt til i forklaringen: her skal uigurer, kasakhere og tatarer lære seg hvordan man blir “ordentlige” kinesere.  

 Vi risikerer her at noe som kan minne om holocaust gjentar seg. De fleste av oss har nå lært om holocaust, og alle de grusomme handlingene nazistene begikk. Det er ikke noe vi kan la skje igjen sier Ida Helene Benonisen.  

Det er garantert mange av oss tenkte når vi lærte om holocaust: «hvis jeg hadde vært født da hadde aldri jeg latt noe slikt skje». Eller: «jeg hadde i alle fall gjort noe for å prøve å stoppe det». Og her er vi likevel. Det er ikke så mange som vet om dette og enda færre som tar stilling til det. Men som sagt av Ida Helene Benonisen dette er en situasjon vi er nødt til å ta stilling til.  

Kilder: 

https://www.flytfrem.no/artikkel/en-million-muslimer-innesperret-i-leirer-i-kina-vi-er-pa-feil-side-av-historien-det-er-pa-tide-a/

https://www.nrk.no/urix/filmet-18-uighur-leirer-i-kina_-_-gjenspeiler-det-vi-vet-1.15739 049 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *