Ris handler grønt 

Av: Catharina Kongsli Staubo og Isabella Miani

Dette er helt spiselig!

Ris-elever spiser mat som ellers ville ha blitt kastet.

Basert på erfaringene av alle elevene fra Demokrati praksis gruppen som deltok i prosjektet på 8. og 10. trinn 

I uke 45 var det Miljøuke på Ris ungdomsskole der hensikten var å opplyse elevene om hvor alvorlig klimaendringene er i dag. I valgfaget Demokrati i praksis jobbet elevene med et prosjekt i flere uker for å bidra til å gjøre en forskjell på en av de største faktorene for klimaendringer, nemlig matsvinn.  

Elevene snakket sammen og tenkte at det beste måte å gjøre det på var å gå ut i praksis, besøke bedrifter for å se om noen var villige til å delta i prosjektet og bidra i kampen mot matsvinn.  

Elevene kontaktet matbedrifter og caféer og spurte om det var mulig å lage en ordning der skolen og bedriften samarbeidet. Bedriftene ga vekk maten til Ris skole, som i utgangspunktet skulle kastes på slutten av dagen, og deretter ble maten fordelt blant elevene på 10. trinn. Dette hindret cafeene og butikkene i å kaste og sløse maten og elevene fikk starte dagen med et sunt måltid. Elevene sa selv at de ble mer energiske og at det var enklere for dem å konsentrere seg i timen, etter et ordentlig måltid på starten av dagen. Vi spurte en elev i 10F om deres mening på prosjektet etter å ha fått gratis frokost flere uker på rad. «Jeg synes det er veldig bra at vi er med på å minske prosentandelen mat som blir kastet i Norge, men også spesielt bra fordi jeg ofte glemmer frokost før skolen!». Dette var bare en av flere fornøyde elever på Ris skole.  

Bedriftene var engasjerte

Mange av elevene oppdaget at de bedriftene som takket ja var like engasjerte som elevene.  

De synes det var veldig spennende å ha muligheten til å gjøre en forskjell, spesielt ved å gjøre noe som ikke krevde så mye. Flere oppdaget at mange butikker var veldig åpne for et slikt prosjekt og dette var veldig engasjerende for elevene. Men de måtte også ta ansvar i denne selvstendige oppgaven. Mange synes det var gøy å føle at man bidro til samfunnet og være med på å gjøre en forskjell.  

Elevene i Demokrati i praksis har lært at alt hjelper, både lite og stort. De har lært å jobbe mer selvstendig, har lært å forhandle med andre, være mer trygge på seg selv og få det til ting som fører til fordeler for alle. De synes at det var veldig interessant å gå ut i praksis og jobbe med profesjonelle matbedrifter. Ikke bare var dette prosjektet veldig spennende på grunn av miljø aspektet, men også hvordan elevene tilpasset seg oppgaven. Det var positiv respons fra alle elevene som jobbet med det, de mente de lærte mye.  

Noen problemer

Selv om prosjektet var veldig vellykket oppdaget noen av elevene at det var vanskelig. Noen opplevde at butikker allerede hadde avtaler, mens andre oppdaget at de ikke hadde muligheten til å delta på grunn av regler til bedriftene. På grunn av sykdom og Korona var det en del som brukte lengere tid til å komme godt i gang med prosjektet, men mange av elevene var flinke til å hente seg inn og arbeide ekstra for å bidra. Av de elevene som ikke fikk det til å samarbeide med butikker, sa de at det likevel var veldig lærerikt. Ikke bare forstod elevene hvor seriøst problemet var, men de lærte også at det var andre ting man kunne gjøre for å redusere matsvinn.  

Tips fra elevene i Demokrati i praksis på Ris Skole:  

  • Bruk sansene! Hvis noe er gått på dato må man lukte, smake og se om den fortsatt er god. Det stemmer ikke at noe bare går ut på dato over natten, noen produkter varer mye lenger enn datoen. 
  • Lag handle liste før du går på butikken, da kjøper du bare det du trenger, som fører til at du ikke kjøper for mye og deretter kaster. 
  • Planlegg middager for uken. 
  • Spis middag rester neste dag. 
  • Finn gode restemat oppskrifter du kan bruke ofte (eks. bananbrød) 
  • Lag suppe av restemat. 
  • Kildesorter søppel. 

Å bidra i kampen mot klimaendringer kan virke vanskelig, men vi på Ris håper dere vil bli med oss. Forhåpentligvis vil disse tipsene få dere til å innse at det ikke er så vanskelig å bidra. Sammen kan vi gjøre en forskjell og komme nærmere en grønnere fremtid. Forandringen starter med deg selv! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *