Hvorfor håndball?

Håndball er en sport spilt av mange. I dette intervjuet får dere litt innsikt om hvordan det er å spillehåndball og være skadet. Men hva er egentlig gøy med håndball? Hvorfor spiller mange håndball når det er så lett og skade seg?

“Alle er venner på laget og jeg har det veldig gøy!” sier Cornelia, som spiller på Njård håndball lag (13). Jeg gikk rundt på Ris skole for å finne noen intervjuobjekter som jeg kunne intervjue. Men jeg kunne ikke bare intervjue hvem som helst. Jeg måtte intervjue noen som spilte håndball. Håndball er en veldig stor og internasjonal sport som ikke får så mye oppmerksomhet. I Norge er damene veldig gode i håndball, og var i år med i finalen i VM. De har vunnet mange medaljer. De har 7 gull, 3 sølv og 1 bronse i EM. De har også 3 gull, 5 sølv og 3 bronse i VM. De har til og med 2 gull, 3 sølv og 2 bronse i OL (Norges Håndballforbund). Cecilie Leganger har blitt kåret Norges beste dame håndballspill og er keeper (Norges Beste Håndballkvinner Gjennom Tidene, 2017).

Hva er forskjellen på håndball og fotball?

Håndball er litt likt som fotball. Håndball er en stor del av mange barn sine liv. Det er der de går etter skolen for å ha det gøy og møte venner, men også for å trene og konkurrere. Man kan spille håndball hele livet. Mange tenker at de ikke vil starte siden mange har gått i flere år allerede, men det er aldri for sent!

Noen av reglene i håndball 

Hovedpoenget i håndball er å skåre. I håndball sentrer man med hendene og man kan ikke røre ballen med føttene. I fotball er det motsatt. Men i håndball er det en strek som går 6 meter unna mål og rundt til kanten. Denne streken viser at dette er keeperens område hvor bare keeperne har lov til å være inni. Noen andre regler er at det ikke er lov til å dobbelstusse eller ta mer enn 3 skritt med ballen i hånda.

Men hvorfor spiller folk egentlig håndball?

Dette er Cornelia etter intervjuet.

Veldig mange synes at det er veldig gøy å spille håndball, og man får mange nye venner. Det er veldig sosialt, og det er en lag idrett. «Jeg synes håndball er veldig og interessant sport hvor man får mange nye venner», sier Louise, som gikk på Slemdal skole og spiller på Njård. «Njård er et veldig fint lag, hvor alle har vært hyggelige mot meg.» Sier Cornelia. «Når jeg kommer på trening eller kamp føles det ikke ut som trening, det føles som om jeg er hjemme med masse venner eller koser meg med de beste og snilleste på laget.» Cornelia forsetter: «På laget er alle veldig forståelsesfulle, jeg kan føle meg trygg og ingen dømmer meg for at jeg ikke er med på alle øvelser eller at jeg blir ofte skadet. For tilslutt er alle glade for at jeg blir bedre og stiller opp. Jeg kan være meg selv på banen.» 

De forskjellige posisjonene

Det er 5 forskjellige posisjoner på håndball banen. Det er ving som er på kanten av banen på begge sider, bekk som spilles litt på siden,men mer mot midten enn ving. Så er det midt som spiller midt på banen,linjespiller eller strek som flest kaller det, de spiller bakerst ved linjen og venter på ballen. Den siste spilleren er keeperen, de står i mål.

Tar håndball mye tid av helgen?

«Vi har kamp stort sett hver helg, men noen ganger har vi flere. Det spørs på om hvilket nivå vi spiller på, jeg spiller på både nivå 1 laget og nivå 2 lage og spiller 1-3 kamper i uka», Sier Louise. De forskjellige nivåene: Nivå 1 som er det beste, Nivå 2 som er det nest beste, og Nivå 3 som er de dårligste. Alle lag kan selv velge hvor mange lag det er på de forskjellige nivåene. Hver kamp er annenhver hjemme kamp og bortekamp. Den er også et par cuper i året. «Det er 2-3 cuper i starten av året og 2-3 cuper i slutten av året, men det kommer an på hvilke cuper trenere melder oss på», Sier Hermine (13) som gikk på Hovseter barneskole.

Men håndball kan bli en brutal sport.

Jeg spurte Lykke (13) som er en keeper på Njård laget, men har vært skadet i foten i litt over 6 måneder. Hun har vært skadet siden hun var 6 år, men det var egentlig en medfødt skade, men det har blitt mye være idet siste fordi hun har vrikket over veldig mye. Lykke har for 1 måned siden opererte i venstre fot og er ute resten av sesongen. «Det er helt forferdelig å ikke få spille, og sitte på sidelinjen. Men nå har jeg fått mye mer lyst til å spillehåndball!» Sier Lykke

Håndball og motivasjon

«Håndball kan være en veldig slitsom sport, hvor hvis man ikke gjør det så bra kan man få lite motivasjon og man kan bli lett lei.» Sier Julia (13) som spiller på Njård j 06 selv om hun er født i 2005 og gikk på Smestad barneskole og går på Wang. «Hvis man spiller veldig mye håndball kan de begynne å bli kjedelig og tungt å dra, spesielt hvis man er skadet.» Sier Lykke.

Etter å ha tilbrakt dagen med å intervjue andre, har jeg lært at mange synes at håndball er en veldig morsom og sosial sport. Mange føler at de kan være seg selv med laget og ha det gøy. Mange unge spillerhåndball og har mange venner der. Håndball er en veldig stor sport, og er veldig populær. Damelandslaget i Norge er veldig gode i håndball og det er flest jenter som spiller håndball i Norge.

Kilder:

Nrk.“Norges Beste Håndballkvinner Gjennom Tidende.” NRK, www.nrk.no/sorlandet/norges-beste-handballkvinner-gjennom-tidende-1.13823582.

“Håndballjentene.” Norges Håndballforbund, www.handball.no/regioner/nhf-sentralt/kampaktivitet/landslag/handballjentene/.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.