Hva ville skjedd om Trump døde av korona?

Det er en måned før valget er over nå i USA. Donald Trump har fått påvist korona og det er nok mange som undrer hva som ville skjedd om Donald Trump skulle dø så nærme valget. Hvis dette ville hendt vil det være en unik og spesiell situasjon som aldri har hendt tidligere.

Trump har sagt at han er på god vei til å bli frisk, men hva ville skjedd om Trump ikke ble frisk. Hva om han døde før valget ble holdt eller om han skulle bli dårligere etter å ha vunnet valget 3. november?

Eller hva om 77 år gamle Joe Biden døde før valget eller døde etter han hadde vunnet?

Eller om den utvalgte presidenten døde før innsettelsen?

Hva om Trump døde?

Hva om vi sier Trumps Covid-19 symptomer hadde blitt dramatisk verre eller gjort det nødvendig å trenge seriøs medisinsk hjelp, som gjør han uegnet for å være president. Så vil  heldigvis ifølge den 25. grunnlovstillegg overføre styre og presidentrollen til visepresidenten.

Trump ville måtte skriftlig skrive at han er uegnet og formelt gi seg. Dette ville gjøre at Mike Pence i denne situasjonen som er visepresident måtte ta over. Han vil da være president til Trump skriver formelt at han igjen er egnet til å styre. Hvis han derimot hadde død ville Mike Pence ta over til neste valg.

Har det hendt tidligere?

Slike hendelser hvor visepresidenten tar over har skjedd tidligere i nyere tid. Det skjedde en gang mens George W. Bush var president. Han gjorde det da han trengte koloskopi  i 2002 og 2007. Styre gikk da midlertidig til hans visepresident, Dick Cheney.
I 1985 ga Ronald Reagan styre til sin visepresident George H.W. Bush, i åtte timer, mens han fjernet en kreft svulst.

I en annen del av det 25. grunnlovstillegg – avsnitt 4 – tillater det visepresidenten og et flertall i kabinettet, Kongressen, eller en gruppe som er utnevnt av Kongressen, å gripe inn

Dette vil innebære å informere lederne for huset og senatet om at presidenten ikke er i stand til å fullføre sine plikter. Trump kunne prøve å gjenoppta kontoret ved å fortelle de samme to kongressledere at «ingen manglende evne eksisterer» – men dette kan utfordres av visepresident Mike Pence og kabinettet. I så fall må kongressen samles innen 48 timer, og deretter bestemme innen 21 dager hva de skal gjøre.

Hvis to tredjedeler av representanthuset og to tredjedeler av senatet stemte for at presidenten ikke kunne fullføre sine plikter, ville Pence fungere som fungerende kapasitet til neste presidentvalg.

Det 25.grunnlovstillegg ble ikke forpliktet før 1967, under president Lyndon Johnson, som i 1963 hadde overtatt presidentskapet etter at John F. Kennedy ble myrdet. Det hadde som mål å avklare arvereglene for vise-og presidentskapet.

Åtte amerikanske presidenter har dødd mens de var president (fire ved attentat, fire av naturlige årsaker), og hver har blitt erstattet av visepresidenten, men før den 25. endringen ble forpliktet, var ikke prosessen alltid klar, da grunnloven var litt upresis og vanskelig å tolke på arvenes regler.

Da William Henry Harrison ble den første amerikanske presidenten som døde i embetet i 1841 (mest sannsynlig av tyfus), argumenterte visepresident John Tyler med kongressen om behovet for å bli sverget inn for å bli president. Visepresident Chester Arthur var motvillig til å bli sett på som president mens president James Garfield dvelte på dødssengen i to måneder etter at han ble skutt i 1881 og etterlot et maktvakuum før Garfield endelig døde av sårene.

Under første verdenskrig fikk President Woodrow Wilson et alvorlig hjerneslag i 1919 etter å ha pådratt seg den spanske influensa i Paris mens han forhandlet om Versailles-traktaten. Hans tilstand ble dekket av hans indre krets, og visepresident Thomas Marshall presset aldri til å ta over i en fungerende rolle, til tross for oppfordringer fra noen kongressmedlemmer som visste hvor svak presidenten hadde blitt.

 

Det er her ting blir vanskelige, fordi mye av svaret avhenger av tidspunktet, og det er ingen tidligere hendelser hvor en presidentkandidat dør så nær valgdagen. Under «normale» forhold ville det republikanske partiets regler gi to muligheter for å erstatte en presidentkandidat på stemmeseddelen. Den første ville innebære at den 168-medlemmer republikanske nasjonale komiteen valgte en annen kandidat med flertall. Det andre vil innebære å gjenkalle den republikanske nasjonale konvensjonen Samlingen der delegatene formelt utnevnte Trump som sin nominerte tilbake i august.

For å velge et alternativ for å stille på stemmeseddelen. I Bidens tilfelle vil en lignende prosess vanligvis gjelde gjennom den 429-medlemmers demokratiske nasjonale komiteen. Det er nå for sent å trykke på nytt og akseptere stemmesedler på nytt med navnet på en ny kandidat. Men dette er ikke normale omstendigheter. Gitt hvor nær vi er valgdagen, med mer enn 60 millioner stemmesedler som allerede er sendt ut til velgere og millioner av stemmer som allerede er avgitt i posten. Ville det være for sent.

Konklusjon

Så hvis Trump eller Biden skulle dø mellom nå og 3. november-avstemningen, ville deres løpekamerater, henholdsvis Mike Pence og Kamala Harris, være deres sannsynlige erstatning, men ville ikke nødvendigvis erstatte dem på stemmeseddelen. Valget vil mest sannsynlig finne sted med en død kandidats navn på dokumentasjonen. Uansett hvordan du skjærer det, vil det være en veldig rotete og forvirrende prosess som kan bane vei for alle slags fremtidige utfordringer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *