Hva er egentlig angst?

«Herregud, jeg får jo helt angst av det her!» Høres kjent ut? Utrolig mange, spesielt ungdommer, bruker uttrykk som dette ofte. Men får man helt ærlig angst/angstanfall hver gang man blir litt stressa? Og hva er egentlig angst?

Når man har angst, spesielt panikkanfall, gir hjernen kroppen beskjed om at noe er farlig, og kroppen reager som om man hadde blitt utsatt for faktisk fare; hjertebank/høy puls, svetting, stress, hyperventilering og kvalme kan være symptomer på dette. Det er mange ulike typer angst og blant dem er det fem hovedtyper angst;

Posttraumatisk stresslidelse

Posttraumatisk stresslidelse, eller PTSD, er en angst som oppstår på grunn av en traumatisk opplevelse. Mange som har vært soldater i krig opplever PTSD når de kommer hjem igjen. Andre grunner/opplevelser som kan forårsake PTSD er voldtekt, alvorlige ulykker og trusler om død.

Se kildebildet
Foto: https://medium.com/since-1997/dealing-with-social-anxiety-650c72b612f0

Generalisert angstlidelse

Generalisert angstlidelse er en angstlidelse som ikke har en spesifikk tilknytning til en gjenstand eller en situasjon. Denne angsten går ut på ekstrem bekymring og uro i hverdagen. Generaliserende angst er en angstlidelse man må ha hatt i 6 måneder for å få diagnosen.

Fobier

Det finnes tre hovedtyper fobier; sosial fobi, agorafobi og spesifikk fobi. Kort fortalt så er spesifikk fobi irrasjonell og utrolig sterk frykt for ting som edderkopper, høyder og det å fly. Agorafobi er irrasjonell og utrolig sterk frykt for å gå ut av huset. Sosial fobi er også kalt sosial angst og er at man er redd for å være med andre mennesker. Det kan være alle mennesker generelt, grupper med mennesker, og det kan også være spesielle situasjoner. Man kan være redd for å bli ydmyket på en eller annen måte, si noe dumt og/eller dumme seg ut.

 

Se kildebildet
Foto: https://pxhere.com/en/photo/1569057

Panikklidelse

Panikklidelse kan også kalles for panikkanfall og panikkangst. Dette er en angst som kommer brått på og for det meste med pustevansker, svetting, høy puls, svimmelhet og kvalme, skjelving, smerter i brystet og følelsen av å skulle besvime. Panikkanfall varer for det meste bare et par minutter, men de er svært skremmende og ubehagelige.

Foto: pexels.com
@Miguel Á. Padriñán
Link: https://www.pexels.com/photo/wood-red-art-blue-68561/

 

 

 

 

 

 

 

Tvangslidelse

En del av den hverdagslige talen, spesielt for ungdom inkluderer å forklare følelser ved å bruke psykiske lidelser. Utrolig mange sier gjerne at de har OCD fordi de må ha det ryddig på pulten sin. Dette er ikke OCD. Ja, ofte trenger man å ha det ryddig, men det er absolutt ikke hovedproblemet når man har OCD. OCD er en tvangslidelse som viser seg som tvangstanker og deretter tvangshandlinger som roer angsten litt. Ett eksempel på OCD er ikke at man må ha det ryddig, det er at man f. eks. at man må skru lyset av og på 17 ganger før man legger seg, hvis ikke kommer noen til å dø.

 

Det er flere ulike typer angst, dette er noen av de mest vanlige og de flest har hørt om. Man snakker mer om mental helse nå enn før, og det er utrolig bra av flere grunner, men det gjør nok dessverre også at mange bruker det i det dagligdagse språket og selvdiagnoserer seg med ting de ikke har. Angst er utrolig slitsomt og vanskelig å ha, det er ikke litt stress eller frykt. Dette er viktig å huske på.

 

Kilde/les mer:

https://www.helsenorge.no/sykdom/psykiske-lidelser/angst/angst-og-angstlidelser/#fem-hovedtyper-angst

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *