5 farlige hendelser som har skjedd på grunn av fake news

Falske nyheter har blitt mer og mer normalt med tiden, ettersom det kan spres så enkelt via internett. I de fleste tilfellene er det ufarlig, men noen ganger kan det bli til en liv-død situasjon. Her er fem eksempler på konsekvensene til fake news.

Pizzagate

Comet Pizzeria, Washington DC

«Pedofile driver med menneskehandel i restaurantkjeller». I mars 2016 ble den personlige e-posten til John Podesta, tidligere stabssjef i det hvite hus hacket. I november det samme året ble e-postene hans lagt ut på WikiLeaks. Dette fikk mange konspirasjonsteoretikere til å tro på at han og flere andre høyt rangerte i det demokratiske partiet sendte hverandre kodede meldinger som handlet om en hemmelig menneskehandels-ring som skjedde på ulike restauranter overalt i USA, blant annet Comet Pizzeria i Washington D.C. Derfor dro en mann fra North-Carolina til hovedstaden for å undersøke saken. Han gikk inn i restauranten, og fyrte skudd for å åpne opp en lås. Da han åpnet døra, forventet han å finne Hillary Clinton som misbrukte andre mennesker, men han fant bare et helt vanlig lager. Derfor gikk han ut av pizzeriaen, og overga seg til politiet. Senere, i 2019 kom det en annen konspirasjonsteoretiker fra California og satte fyr på stedet, det resulterte i at han fikk en 4-års fengselsstraff.

Kongressen blir stormet

Capitol Building, Washington DC

«The election was stolen». I januar 2021, ble Capitol Building I Washington DC, USA stormet av sure Republikanere som var bitre etter tapet i Presidentvalget mot Joe Biden og Demokratene. Ifølge Trump og sine lojale supportere, hadde de egentlig vunnet stort, men Demokratene hadde klart å manipulere resultatet, og dermed tatt seieren. To måneder senere, sa han i en tale at hans supportere måtte gå til Capitol Building i hovedstaden, og vise styrke. På den 6. januar smalt det inn døra, og republikanere strømmet inn i bygningen. Det endte med at 5 personer døde, mange flere ble skadet, blant de skadede var 138 av de politimenn. I tillegg hadde 4 av politimennene tatt sitt eget liv innen 7 måneder av angrepet. Angrepet skjedde som en direkte konsekvens av President Donald Trump sine Twitter-kommentarer som han hadde lagt ut i før og etter valget.

Ødeleggelse av 5G-stolper

Brennende 5G-tårn

«Konspirasjonsteoretikere brenner ned 5G-tårn». I tidlig april 2020, begynte konspirasjonsteoretikere å ødelegge mange ulike 5G-tårn overalt i Storbritannia. Konspirasjonsteoretikere fra alle de store å små byene brant ned 5G-tårnene som var i nærheten, og til sammen ble over 75 tårn ødelagte i Storbritannia. Trenden spredte seg over til Nord-Amerika også, der mange flere 5G-tårn ble ødelagte i både USA og Canada. Tårn i både Memphis og Montreal. Konspirasjonsteoretikerne gjorde dette på grunn av deres tro på at Covid-19 sin spredning var relatert til saken, og at de selv reddet livene til folk ved å brenne opp tårnene. Ødeleggelsene gjorde derimot ingen forskjell på smitten av Covid-19.

Nynazist dreper 9 folk i en kirke

Emanuel African Methodist Episcopal Church

«Nynazist skyter 77 ganger i en kirke». I juni 2015, gikk Dylann Roof inn i Emanuel African Methodist Episcopal Church I South Carolina, USA. Noen få sekunder senere tok han opp sin Glock .45 pistol og begynte å skyte på de bedende. Til sammen døde 9 personer, som aldri hadde møtt Dylann før. Bakgrunnen for denne hendelsen var at Dylann hadde over to år blitt sterkt påvirket av falske nyheter, og derfor ville frigjøre verden for sitt «problem», mørkhudede folk. Siden det har det blitt enda klarere at årsaken til denne hendelsen var hans ekstreme hat mot jøder, mørkhudede folk og homoseksuelle. I etterkant av hendelsen fikk Dylann Roof dødsstraffen for sine handlinger.

10 Fulani muslimer drepes i Nigeria

Balogun Market, Lagos

«Berom-kristne ungdommer drar Fulani muslimer ut av bilene sine og slår de i hjel». I juni 2018, begynte bilder av døde barn, en knust hodeskalle og mange kropper i massegraver å bli spredt i Nigeria via en Facebook-side. Facebook brukerne som la ut disse bildene la skylden på Fulani muslimer i Platau State, Nigeria, et område med et stort etnisk, språklig og religiøst mangfold. De ble beskyldte for å utføre grov vold og drap på Berom-kristne, selv om bildene som Facebook sidene var falske og hadde blitt skapt ved hjelp av «deepfake» teknologi. For å ta hevn på Fulani-muslimene, rev de dem ut av bilene sine, og slo 10 Fulani muslimer brutalt i hjel. Senere, hadde BBC etterforsket saken, og knyttet det til de falske bildene og videoene.  

Selv om folk har dødd på grunn av falske nyheter, stoppes det ikke å spres, og mange konspirasjonsteoretikere tror fortsatt på flere av de nevnte sakene. Fake news er fremdeles en trussel mot mange liv, de kan manipulere folk til å gjøre helt grusomme handliger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *