“Ikke noe sportslig verdi å sende damene til bandy-VM» 

Skrevet av Ida Marie Lie

Sverige arrangerer bandy VM får kvinner og menn, de lover å dekke kostnadene. Til tross får tilbudet avslår det norske bandyforbundet og sier nei for kvinnene. 

I mars kommer det til å bli spilt bandy verdensmesterskap for kvinner og menn på samme stadion for første gang i historien. Men det norske bandyforbundet velger å ikke sende damelandslaget, fordi de ikke ser noe sportslig verdi i det, sier Tomas Jonsson generalsekretær i Norges Bandyforbund (NBF). 

Bandy VM for herrer har blitt spilt siden 1957, og i 2004 var det endelig damenes tur til å være med. Herrene har totalt vunnet to medaljer på 65 år, mens kvinnene har vunnet fem medaljer på 19 år. Flere spillere på det norske damelandslaget reagerer sterkt på at de blir nektet å delta. I tillegg er det første gang herrene og damene spiller på samme arena, og det mener jeg hadde bidratt til å sende ett signal om at jenter og gutter er like mye verdt på banen. Jeg spiller selv bandy og drømmer om å spille bandy VM en dag, avgjørelser som dette minsker motivasjonen for oss som jobber for å bli bedre på isen. For de som har klart å komme inn på landslaget har vedtaket til NBF skap frustrasjon og mange spillere har vansker med å forstå avgjørelsen til forbundet. 

I utgangspunktet burde ikke dette være ett tema. Kvinnene burde få lov til å stille til VM akkurat som mennene. Til tross for at Norge er et land som har fokus på likestilling, har vi et stykke igjen når vi opplever at vi nektes å spille i VM.  Bandy Forbundet har fattet et vedtak uten å ha hørt med damelandslaget først, det skurrer for mange i idretten.  

Kvinnene burde sendes for å representere Norge, og jeg mener bandyforbundet har glemt noen av deres egne verdier som skulle være lagånd, Fair-play, mellom-menneskelig respekt, inkluderende, toleranse, troverdighet og åpenhet. Vi burde være stolte over at kvinnebandyen har vunnet en rekke titler, og representerer sporten på en god måte. De bidrar til å løfte sporten for mange unge bandyspillere. Derfor er det rart at når vi har muligheten til å vise at vi er gode i noe så legger vi den på hylla.  

Norge er kjent for å være sportslig, derfor ville det vært utrolig trist å bare sende mennene til VM. For vi har damer som også har tatt det som en selvfølge at de skal få være med. De har trent seg opp fordi de synes det er viktig å representere landet med stolthet, fortsette med det de elsker mest og den gode sportsånden vi er kjent for. 

Ved at Norges Bandyforbund velger å ikke sende kvinnene til VM symboliserer det svekkelse i likestillings politikk. Norge er et av landene i verden hvor det er mest likestilling, men i denne debatten framstår Norge som en nasjon som fortsatt favoriserer herresporten. Dette kan vi ikke godta, må skje en endring slik at vi fortsetter å sende være beste menn og kvinner til konkurranser som bidrar til engasjement, glede og målsetting for mange jenter og gutter på og utenfor isen. 

Figur 2 Kvinne landslaget har forberedt seg, men dessverre ble drømmen om VM i 2023 knust. 

Vi ser helt tydelig at vi har utviklet oss i debatten om likestilling igjennom årene, men denne saken må gå fortere. Jeg synes at vi som nasjon må bli bedre til å legge merke til forskjeller mellom kvinner og menn i både store og små sporter.  Som er medlem av sportsklubber, må vi tørre å bruke stemmen vår, når vi ser at noen bli behandlet forskjell på grunn av kjønn, legning eller hudfarge. Vi er i 2023 og likestillingskampen startet i 1900 vi burde vært ferdig får lengst! Hva skjedde med Fair-play? 

Kilder:  

Bergh. N (10.Januar 2023). Norge nekter å sende kvinnene til bandy-VM: – Ufattelig, sier svenskene. Aftenposten. https://www.aftenposten.no/sport/i/VP4qqd/norge-nekter-aa-sende-kvinnene-til-bandy-vm-ufattelig-sier-svenskene 

Norges Bandyforbund, Hovedmålsettingen for norsk bandy. 

http://arkiv.bandyforbundet.no/bandy/strategi.asp 

Stensrud. A, Hansen. J. S, Langeveld. E (10.Januar 2023). Mennene skal spelle VM – kvinnene blir nekta: – Det ser jo ikkje pent ut. NRK. https://www.nrk.no/sport/mennene-skal-spele-vm-_-kvinnene-blir-nekta_-_-det-ser-jo-ikkje-pent-ut-1.16248389  

Svendsen. B, Snøfugl. I (8. mars 2022). Det er mye vanskeligere å være kvinne i idretten. Nettavisenhttps://www.nettavisen.no/norsk-debatt/det-er-mye-vanskeligere-a-vare-kvinne-i-idretten/o/5-95-410266 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *