Derfor bør du begynne med fekting! 

Action og spenning med sverd!

Charlie (12) går i 8C på Ris. Men i hverdagene driver han med en litt uvanlig sport, nemlig fekting. Han har kommet på 2. plass i NM U15, for litt siden var han i Danmark hvor han spilte skandinavisk cup. Han fekter for Njård fekteklubb. Men i  dag skal vi bli bedre kjent med både han og sporten fekting! 

Hva går sporten utpå? 

Det går ut på å stikke de andre før de klarer og stikke deg. Vanlig poengscore er 5 og opptil 15. Man må også ha utsyr i fekting, man pleier å ha på seg hvit knebukse, fekte sko og høye sokker. Man har på seg en under vest og en hvit jakke som er veldig tykk. Man har en ledning i lomma som er kobla til systemet/pisten. Man har en hjelm man kan se litt ut fra, man har også på seg hansker. Man har også selvfølgelig kårder. 

En typisk fektebane 

-Dette er en typisk fektebane, den er 14 meter lang og 2 meter bred. 

Grep 

Det finnes litt forskjellige grep: VISCONTI GREP, NEGRINI VISCONTI GREP, BELGISK GREP, RUSSISK GREP, HUNGARIAN GREP, PISTOL GREP, ITALIENSK GREP, FRANSK GREP: 

Charlie bruker Belgisk grep. 

Sånn ser et Belgisk grep ut. 

Sverd/Kårder 

Det finnes også forskjellige sverd, det finnes tre sverd: Foil, Epee, sabre. 

Den øverste er foil, denne kården bruker OL vinner Mo Ziwei fra Kina 

Den i midten bruker Charlie epee, epee er den mest kjente kården i fekting. 

Ruben Limardo bruker den nederste Sabre, han er Colombiansk olympisk fekter. 

Forskjellige angrep! 

Det finnes forskjellige angrep i fekting: 

Flesh, step launch, strekk ut armen, launch. 

Når man angriper må man ikke stå for langt bak, helst ganske nærme! 

Hva er ditt favorittangrep? 

“Jeg syntes launch er et veldig bra angrep, fordi da har de ikke så mye tid til å reagere, et veldig nyttig grep som utnytter motstanderen på en smart og bra måte. “Launch vil si at man streker ut først armen og så beina da blir man litt lenger på en måte,” forklarer Charlie mens han prøver å vise. 

Charlies bakgrunn med fekting 

Charlie var på AKS på Slemdal skole, der hadde de fektekurs, Charlie prøvde dette, og han elsket det! Han bestemte seg da for å begynne på Njård fekteklubb, kanskje har han funnet livssporten sin? Charlie tror det.  

Turneringer og meritter! 

Charlie har gått på fekting i hele fem år. Han har vært med på rundt 50-60 fekteturneringer, litt rundt om kring i Norge, jeg var på skandinavisk fekteturnering som var første uken i skolestart på RIS! 

Charlie  har vunnet en turnering som heter Angellini cup. Sølv to ganger (NM og angellini cup) så Charlie har til sammen 3 medaljer! Forteller han stolt. 

– Hva er målet ditt med fekting? 

– Målet mitt med fekting er å vinne nordisk cup, vinne NM neste år og vinne en internasjonal turnering. Kanskje om noen år har jeg lyst til å delta i OL, EM og VM, ler Charlie. 

Fun facts 

Fekting er den eneste sporten hvor de gir ut medaljer til to tredje plasser.. 

Duelering er fekting til en døde! Dette var vanlig til 1600-tallet, dette er mye av historien til fekting. 

Fekting er den eneste av fire sporter som har vært med på alle olympiske leker. 

Det er en nordmann som har tatt OL-sølv i fekting i epee. 

I moderne fekting brukes det elektrisk støtmarkering.  Det vil si at når du treffer den andre med kården, registreres det med en elektrisk sensor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *