Den 12. mann – den beste norske krigsfilmen?

Den 12. mann « NRK Filmpolitiet - alt om film, spill og tv-serier
Historien om den Norske soldaten Jan Baalsrud som måtte skjære av sine egne tær for å komme seg til Sverige i 1943.

Filmen er om reisen til den Norske soldaten Jan Baalsrud. Filmen viser på en veldig god måte reisen til Baalsrud, alt han opplevde, kulden, hva som egentlig skjedde. Reisen var tøff, men Baalsrud måtte kom seg til Sverige, uansett om han nesten skulle dø. Tyske soldater overvåket over alle steder, ved grensen, osv, men klarte egentlig Baalsrud reisen?

En brutal start

Jan Baalsrud, en norsk instrumentmaker, men også en motstandsmann under andre verdenskrig. Han var Fenrik i Kompani Linge, han er jo selvfølgelig mest kjent for sin dramatiske reise eller flukt gjennom Nord-Troms til Sverige i våren 1943.

Alt skjer under en båttur, Tyskerne kommer, de skyter mot båten, 12 motstandsmenn er i båten. Tyskerne er for mange, de har bare ett valg, det er å hoppe av båten, men Baalsrud må gjøre en ting først, tenne på alt i båten, han gjør det, men han merker det er noe som sitter fast ved foten hans, sokken sitter fast i bomben, det eneste han kan gjøre er å hoppe ut uten sko og sokk på foten hans. Han må hoppe ut i vannet, og det gjør han. Han klarer å svømme til en stein, og gjemme seg bak der.

Kaster oss rett inn i dramatikken. De Tolv norske soldatene er fanget av tyskerne i nord. Oppdraget deres er å sabotere strategiske mål i Tromsø, men den eneste personen som kom seg videre var Jan Baalsrud.


Baalsrud er skadet, han er skutt, han er gjennomvåt og ikke mye klær har han på seg flykter han ut i den kjempe kalde naturen, om et forsøk, det er å overleve å komme seg til Sverige.

Man får kanskje et inntrykk om at Baalsrud klarte alt på egenhånd, men det kan jeg si deg at han ikke gjorde. Uten hjelp fra Marius Grønnvold og Gudrun Grønnvold pluss de mennene som hjalp han til Sverige, ville ikke Baalsrud klart det. Baalsrud var nærme på å bli tatt av Tyskerne, men Grønnvold fikk varme og liv i han.

Kurt Stage, Tysk nazisoldat som snakker med norsk motstandsmann

Harald Zwart (regissør) har gjort en god jobb med denne filmen, han har gått grundig gjennom detaljer, og gjort filmen veldig realistisk. Lydeffektene er fantastiske og filmen viser også en god måte av reisen til Jan Baalsrud, hva han opplevde, hva han måtte ofre, og hvor mye det betydde for han!

Skuespillere: Thomas Gullestad, Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgård Pettersen, Marie Blokhus, Kristoffer Jørgensen

Regi: Harald Zwart

Utgiver: Nordisk Film Distrubisjon AS

Aldersgrense: Anbefalt 12 år

Slippdato: 21.12.2017

Sjanger: Action, Biografi, Drama, Historie, Krig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *