Jordskjelv i Syria og Tyrkia – mer en 41.000 bekreftet døde

Over 50.000 bygninger er blitt ødelagt i jordskjelvet i Tyrkia. FOTO: Depositphotos

Natt til 6. februar ble Syria og Tyrkia rammet av et stort jordskjelv, med styrke 7,8. Senere samme formiddag ble det utløst et nytt jordskjelv, denne gangen med styrke 7,5. Så langt er 41.000 bekreftet døde, men det er forventet at dødstallene bare kommer til å stige. Over 71.000 er skadde og 50.000 bygninger er ødelagt som følge av jordskjelvet.

«Hele nabolaget er jevnet med jorden. Vi mangler alt her. Vi hører rop fra ruinene og sliter med å nå frem til de overlevende», forteller en hjelpearbeider. Situasjonen er kritisk, og det er kuldebølge, snø og minusgrader i området jordskjelvet har truffet.

Hjelpearbeidere forsøker å redde overlevende.

I Tyrkia er flere flyplasser og veier ødelagt, som gjør det vanskelig å få hjelp inn i området. Ifølge NRK har statsminister Jonas Gahr Støre sagt at Norge vil sende hjelp. Han sier at Norge vil bidra, og at de har kontakt særlig med tyrkiske myndigheter.

Skjelvet ble merket langt unna, det kunne merkes i blant annet Israel, Kypros og Libanon. Det er verdt å merke seg at Tyrkia er svært utsatt for jordskjelv, og at flere tidlige jordskjelv har drept mange mennesker.

Men hvorfor skjedde det i Tyrkia, og for eksempel ikke i Norge? Jo, fordi Tyrkia ligger der flere jordplater stadig krasjer/dulter borti hverandre. Norge derimot ligger ganske midt på den Eurasiske platen, og derfor hender det sjeldent store jordskjelv her i Norge. Så man trenger ikke å bekymre seg for at det skal skje noe lignende her. Hvis du er interessert i hvordan det kunne blitt hvis et stort jordskjelv traff Norge, så finnes det en film, «Skjelvet». Den handler om akkurat det.

Filmen Skjelvet.

Kilder: https://www.nrk.no/nyheter/jordskjelv-i-tyrkia-og-syria-1.16285671

https://www.nrk.no/urix/kraftig-jordskjelv-i-tyrkia-og-syria-_-flere-dode-1.16285633

https://www.nrk.no/urix/derfor-blir-tyrkia-ofte-rystet-av-jordskjelv-1.16286839

https://www.jordskjelv.no/om-jordskjelv/vaar-dynamiske-klode/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *