Hvor mye vet vi egentlig om krypto?

Bitcoin Price Rises. And There's a Case for $45,000 in a Month. | Barron's
BITCOIN, DEN MEST OMTALTE KRYPTOVALUTAEN

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er digitale valutaer, kryptovalutaer kontrolleres ikke av noen nasjonale sentralbanker eller noen stater, eller noen finansielle institusjoner. Kryptovaluta benytter seg av kryptografi for å sikre transaksjoner.

3 fakta om kryptovaluta

Krypto er ikke styrt på samme måte som aksjer, eller som de andre finansielle tjenestene.

Norge har et eget register for kryptovaluta, men det er ikke snakk om at myndighetene utsteder noen form for konsesjon.

Norske banker og finansgrupper har et veldig strenge retningslinjer for hvilken dokumentasjon som man trenger når kunden skal flytte verdier i kryptovaluta til egen norsk bankkonto.

Å «mine» bitcoin

Det er faktisk mulig å «mine» bitcoin, dvs. å lage nye bitcoin. For å verifisere transaksjoner med kryptovaluta er nettverket helt avhengig av det som kalles for «minere», som blir gruvearbeidere på norsk. Disse benytter seg av grafikkort og andre prossesorer til å løse algoritmer, dvs. svært kompliserte dataoppgaver. De konkurrerer mot andre minere og målet er å verifisere overføringer mellom deltakere på nettverket.

De første til å verifisere en transaksjon/algoritme vil belønnes med en utbetaling, som kan være bitcoin. Dette har hjulpet selskaper på børsen som selger grafikkort, for eksempel AMD.

AMD sin graf på børsen. Den har steget fra 5 USD til 154 USD fra perioden 2016 til 2021. (Men dette er ikke en krypto), krypto har hjulpet AMD.

Altcoin

Bitcoin er nok den mest dominerende kryptovalutaen, men det finnes også andre valg, tusenvis av andre valg, såkalte altcoins. Hvis man tenker samlet, så utgjør altcoins mest av kryptomarkedet. Monero, Dogecoin, XRP, Litecoin, Etherium, er eksempler på altcoins.

I noen tilfeller ble altcoins laget for å fjerne svakheter med bitcoin. Et eksempel på dette er Monero, som så manglende personvern i det offentlige bitcoin-blokkjeden som et problem, og lanserte en ny kryptovaluta som bedre ivaretar anonymiteten til brukerne.

Det finnes altcoins som Tether, den kalles stablecoin og brukes for å vise til fiat-valutaer, og er derfor veldig solide i verdi i forhold til andre kryptovalutaer. Man finner også kryptovalutaer som viser til forskjellige typer verdier, eller som brukes i driften av kryptobørser, eksempler på dette er Binance Coin, eller de som brukes i andre DeFi prosjekter (Finansieringsform).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *